Beydağ'dan glütensiz kestane unu

Beydağ Belediyesi, kestane unu üretim tesislerinde ürettiği glütensiz kestane unu ile özellikle çölyak hastalarının erişimde zorlandığı glutensiz gıdalara kolay erişilmesini hedefliyor.  

Beydağ'dan glütensiz kestane unu
16 Ocak 2024 - 13:19

Beydağ Belediyesi’nin, bir yandan üretim ve üreticiyi desteklerken, diğer yandan da kurduğu tesislerle bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestaneciliğin Beydağ’ın olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek,  Kestane Unu Üretim Tesisi’nde kestane unu ürettiklerini ve katıldıkları tüm fuarlarda paketlenen kestane unlarını halkla buluşturduklarını belirtti.  

 

“Seri üretim yapacağız”  

Başkan Yılmazlar, “Tesis için hala birkaç eksiğimiz var. Onları da tamamladığımızda daha seri üretime başlayıp, üreticimizin ürünü olan kestanenin katma değerini daha da arttıracağız. Kestane unu çölyak hastaları için büyük önem arz ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de her zaman projelerimizi destekliyor. Bizler de yeni projeler üreterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde bulunan ev hanımlarına ve pastacılık ile ilgilenen kadınlara kestane unu ile ürünler yaptırıyor ve denemelerimize devam ediyoruz. Her şey ilçemiz çiftçisinin kalkınmasına yardımcı olmak ve güvenli gıdayı halkla buluşturarak çölyak hastalarına ve glüten duyarlılığı olan vatandaşlara yeni bir ürün kazandırmak.” dedi. 
 

“Dünyanın en güzel kestaneleri bizde”  

Başkan Yılmazlar, dünyanın en güzel kestanelerinin Türkiye’de yetiştiğini ifade ederek, “Yıllardır İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor. Ege Bölgesi’nde güzel ilçemiz Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahip. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar mahallemizde üretim yapılan kadim ürünümüz kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Şimdi bir de gal arısı adında bir hastalık başladı. Çalışmalarımıza başladık kestane üreticilerimizle, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile çalışmalar yapıp hastalığı yok etmeye çalışıyoruz.  

Kestanelerimiz Kestane Unu Tesisimizde hijyenik olarak işlenerek ardından kapalı sistem fırınlarda kurutulup değirmende hiçbir katkı maddesi eklenmeden un haline getiriliyor. ” diye konuştu. 

“ Coğrafi işaret almayı hedefliyoruz”  

Kestane ununun çölyak hastaları, kestane ununu hammadde olarak kullanan pasta imalatı, hazır gıda ve bebek maması üreticileri tarafından yoğun olarak kullanıldığını belirten Yılmazlar, kestane ununun her geçen gün daha çok talep görmeye başladığını vurguladı.  

Yarım asırdır bölgenin kestane üretimi yaptığını söyleyen Yılmazla, “ İlk zamanlar eski usullerle üretilen kestaneler yerini zamanla makinelere bırakmıştır. Şu an bile bu bölge dışında kestane unu üretimi neredeyse yok denilecek kadar azdır. Bu yüzden kestane unumuza coğrafi işaret almayı hedefliyoruz. İhtiyacı olan herkesin, her kesimin özellikle çölyak hastalarının yanında olabilmek çok güzel bir duygu. Ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorunda kalan çölyak hastalarının  oldukça pahalı olarak ithal edilen glutensiz un yerine, düşük fiyatta glutensiz kestane unu ile glutensiz gıda fiyatlarının da aşağı çekilebileceğine inanıyoruz” dedi.  

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum