AYM'nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Milletvekili Can Atalay hakkında 25 Ekim günü “hak ihlali kararı” vermişti. Kısa karar, 26 Ekim'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. AYM'nin Can Atalay’la ilgili gerekçeli kararı 27 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM'nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı Resmi Gazete'de
27 Ekim 2023 - 08:47

AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay' hakkındaki kısa kararında, Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı. “Hak ihlallerinin ortadan kaldırılması” için yerel mahkemeye gönderilen kararda, kararın bir örneğinin, "başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi" için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildiği belirtilmişti.

AYM'nin gerekçeli kararında ayrıca net 50.000 TL manevi tazminata hükmedildi.

KARŞI OYDA GÜVEN VE GERGERLİOĞLU KARARINA ATIF

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli karara göre karar oyçokluğuyla alınırken, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullandı.

Karşı oy gerekçesinde ise Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kararına atıfta bulunuldu.

BAKAN TUNÇ, "GEREKÇELİ KARARI OKUMAMIZ LAZIM" DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermişti. AYM kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" demişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum