ABD - İran yorumu: Durum iyi değil!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ile İran'ın Suriye ve Irak'ın bazı noktalarında kontrollü çatışması hakkında, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu ay içerisinde görüşeceğini vurgulayan Bakan Fidan, görüşmede PKK/YPG sorununun da ele alınacağını belirtti.

ABD - İran yorumu: Durum iyi değil!
05 Şubat 2024 - 09:05

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı A Haber yayınında gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı.

Fidan, ABD'nin İran destekli gruplara düzenlediği saldırılara yönelik soruya ilişkin, ABD'nin "ateşle oynadığını" vurgulayarak, "Ateşle oynadığınız zaman o ateş her an yangına dönüşebilir. Kontrol altına alınamayabilir. Burada bir riskle karşı karşıyayız. Bu kontrol altına alınamamazlık meselesi bir tehdit olarak karşımızda duruyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye olarak bölgesel ortaklarla ve ABD ile sürekli görüşüldüğünü dile getiren Fidan, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz." şeklinde konuştu.

"İSRAİL GÜVENLİK PEŞİNDE DEĞİL"

Fidan, dünya kamuoyunda İsrail'in güvenliği konusunun sürekli gündeme getirildiğinin altını çizdi.

İsrail'in, dünya kamuoyuna yalan söylemekten vazgeçtiği zaman kendini güvende hissedeceğini belirten Fidan, "İsrail güvenlik peşinde değil. İsrail daha fazla toprak peşinde. Filistinlilere kendi devletini verdiği gün zaten İsrail güvende olacak." dedi.

Fidan, bölge ülkeleri olarak sorumluk almaya hazır olduklarını defaatle ilettiklerini anımsatarak, "İki devletli çözümü gündeme getirirken bu sefer farklı olarak, metodolojik olarak da garantörlük mekanizmasını öne sürmemizin arkasında bu yatıyordu." diye konuştu.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu ay içerisinde görüşeceğini belirtti. Fidan, görüşmede PKK/YPG sorununun da ele alınacağını söyledi.

Fidan şunları kaydetti:

"Fırat'ın batısındaki bölgelerde başta Mümbiç ve Telrıfat olmak üzere PKK'ya göz yumulaması meselesi bizim için önemli. Oradaki Rus silahlı kuvvetleriyle bizim silahlı kuvvtlerimiz arasında bir çatışmasızlık mekanizması var fakat bu mekanizma her zaman sağlıklı işlemeyebiliyor. Bizim birinci önceliğimiz PKK tehdidinin bir an önce Fırat'ın doğusundan ve batısından kaldırılması bu konuda da Rusların bir çizgiye gelmesi."

TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINA GERİ DÖNMESİ

Türkiye'nin F-35 programına geri dönebileceğine yönelik ABD'den gelen açıklamaları da değerlendiren Bakan Fidan, "Neden olmasın? Ancak diğer yeteneklerimizden vazgeçmeyiz." dedi.

Fidan, "F-35'in sadece bir müşterisi değil aynı zamanda üretici ortaklarından biriydik. Yani Türkiye'nin maddi kaybının yanı sıra burada ortaya koyduğu kapasiteyle bir zararı da söz konusu bunu elimine etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Roketsan'ın geliştirdiği hisar sınıfı alçak orta ve yüksek irtifalı ve belli bir sürece yayılan katmanlı hava savunma doktrini ugulamaya başladık." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MISIR'A YAPACAĞI ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire'ye yapacağı ziyaret hakkında ise "Ziyaret, ikili ilişkiler ve bölge güvenliği için önemli." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Fidan, İnsansız Hava Aracı teknolojisinin de Mısır'a Türkiye'den sağlanacağını belirtti.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci hakkında da değerlendirmede bulunan Fidan, Türkiye'nin AB süreci yolculuğunun uzun zamandır devam eden bir konu olduğunu ancak bu konunun hem geçmişine hem de bugününe bakılarak dersler çıkarıldığını belirtti.

Fidan, "Yeni yaklaşım neler getirebilir, bu konudaki yeni parametrelerimiz, söylemlerimiz politikalarımız neler oldu, bu konuda çok çalışıyoruz." dedi.

AB'nin öncelikle karar vermesi gereken konuya dikkati çeken Fidan, "Avrupa Birliği Türkiye'yi üye yapmak istiyor mu, istemiyor mu?" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum