38 Olağan Kurultayı Ankara'da başladı

Divan başkanlığını İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayda bugün gerçekleşecek genel başkanlık yarışının 13 yıldır görevi sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor. Eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen'in de genel başkanlığa aday olduğu seçimde Eski Milletvekili İlhan Cihaner yarıştan çekilme kararı aldı. 'da başladı

38 Olağan Kurultayı Ankara'da başladı
04 Kasım 2023 - 13:30
KURULTAYDA NELER YAŞANIYOR? 
CHP'nin 38.Olağan Kurultayı'nda salon sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlarken, seçimler için yeter çoğunluk da kısa sürede sağlandı. 

Divan üyeleri belli oldu 
Kurultayda ilk olarak Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığını yapacağı divanın üyeleri netleşti. Her iki cephenin de 4'er isim bildirdiği divan için Özel cephesi Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in; Genel Merkez de Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu videoları
Kurultayda perde dikkat çeken bir detayla açıldı. Salondaki dev ekrandan Genel Başkan Kılıçdaroğlu grup konuşmaları ve Adalet Yürüyüşü'nden çok sayıda kesit içeren bir video gösterimi yapıldı. 

İmamoğlu: Halkın sesine kulak verelim 
Kurultayda ilk konuşmanı Divan Başkanı İmamoğlu yaptı. İmamoğlu, "Son beş yılda ortaya koyduğumuz halkçı, adil yerel yönetim başarısını ülkeye yayacağız. Yeter ki biz halkın sesine kulak verelim" mesajını verdi. İmamoğlu, "Halkımıza karşı tarihi bir sorumluluğumuz var. Burada sorumlu davranmak, geleceğe güvenlebakmak gerekir. Kurultayımız biter bitmez yerel seçimler için omuz omuza vereceğiz. Her alanda halkımızla buluşacağız. Göreceksiniz yerel seçimleri hep birlikte kazanacağız. Son beş yılda ortaya koyduğumuz halkçı, adil yerel yönetim başarısını ülkeye yayacağız. Yeter ki biz halkın sesine kulak verelim" diye konuştu. 



SALONDAN NOTLAR 

Tribünler ayrıldı 
Arena Spor Salonu’nun sağ tarafındaki tribünler Özel’i, sol taraftaki tribünler ise Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler için ayrıldı.

Belediye başkanlarına sevgi seli 
Kurultayda salona giriş yapan belediye başkanları tek tek anons edildi. Başkanlar salondan büyük alkış aldı.

Önce Özel sonra Kılıçdaroğlu geldi  
Kurultay salonuna önce Özgür Özel sonra Kemal Kılıçdaroğlu geldi. 2 isim de destekçilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşırken girişteki kalabalık nedeniyle uzun süre yürümekte zorlandı. 

KAÇ DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR?
CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL CEPHESİNDE SON DURUM 
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek Genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmiş ve 196 il delegesinin 185’inin destek imzalarını iletmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına Meclis’te basın açıklaması düzenlenmişti. Dün de 55 il başkanı, topladıkları imzaları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı. 

TURNİKE SİSTEMİ 
Bu arada salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için "turnike" sistemini kullanacak. 

ÜST YÖNETİM YARIN BELLİ OLACAK
38. Olağan Kurultay'da genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek. Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor. Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.

CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.

MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum