Yeşil Ofis

Ulvi Taşkın yazdı...

Yeşil Ofis
25 Ocak 2024 - 10:20
Ünlü çevre atasözünün tavsiye ettiği gibi, "küresel düşün, yerel hareket et." Bu yerel eylem doğrudan ofiste başlar ve müşterilerin ve çalışanların kişisel yaşamlarına uzanan dalgalı etkilere sahip olabilir.
Enerji tasarrufu yapmak, israfı azaltmak ve bir şirketin karbon ayak izini azaltmak için harekete geçmek aynı zamanda daha sağlıklı ve daha olumlu bir işyeri yaratmaya, paradan tasarruf etmeye ve şirketin itibarını artırmaya da yardımcı olabilir. Herkes ofis çevre düzenlemesine başlarsa ve günlük işlerinde bazı basit değişiklikler yapmaya kararlı olursa, genel etki büyük olabilir.
Geri dönüşüm ve enerji tasarruflu ampullere geçiş gibi uzun zamandır tavsiye edilen eylemlere ek olarak, bu yedi fikir ofislerin çevresel etkisinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Kağıt israfını azaltın
Pek çok kişi "kağıtsız ve dijitale geçişin otomatik olarak daha yeşil olduğu" fikrini öne sürse de gerçek çok daha karmaşıktır.
Veri depolama, e-posta ve diğer dijital iletişim biçimleri enerji gerektirir ve başka şekillerde karbon emisyonuna neden olur. Örneğin teknolojik cihazların üretimi ve dağıtımı, bunların enerji kullanımı ve ürettikleri e-atıklar giderek artan çevresel kaygılardır.
Yine de şirketlerin kağıt kullanmayı nerede bırakabileceklerini ve kağıt israfını azaltmak için daha fazlasını yapabileceklerini keşfetmeleri iyi olur.
Çevre Koruma Ajansı'na göre kağıt, tüm evsel katı atıklar arasında en yüksek geri dönüşüm oranına sahiptir. 2018 yılında yaklaşık 46 milyon ton kağıt ve kartonun geri dönüşümü sağlandı ve geri dönüşüm oranı %68,2 oldu.
Ancak Çevresel Kağıt Ağı'na göre kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi kaynak açısından en yoğun endüstriler arasında yer alıyor. Aynı zamanda kısmen üretim sırasında açığa çıkan toksik klor bazlı ağartıcılar nedeniyle hava, su ve toprak kirliliğinin de kaynağıdır.
Buna ek olarak, tüm ofis atıklarının yaklaşık %90'ı kağıttır ve Ajansa göre tipik bir ofis çalışanı her gün yaklaşık 2 kilogram kağıt atığı üretmektedir.
Ofis çalışanları, belgeleri yazdırmadan önce sonlandırmak, mümkün olduğunda kağıdı yeniden kullanmak, çift taraflı yazdırmak ve artık kullanılamayan kağıdı geri dönüştürmek gibi eylemlerde bulunmalarını sağlayarak daha akıllı kağıt kullanımı kültürü yaratabilirler.
Çevre dostu temizlik ürünlerine geçin
Yaygın olarak kullanılan pek çok temizlik ürünü, hem insan sağlığına hem de çevreye zarar veren zararlı kimyasallar içerir. Bazıları diğer sağlık sorunlarının yanı sıra göz, cilt veya solunum yolu tahrişine neden olan bileşenler içerebilir.
Ofis yöneticileri, Çevre Koruma Ajansı'nın daha yeşil temizlik ürünlerine yönelik yönergelerini izleyerek çalışanların ve ofis temizleyicilerinin sağlık ve güvenliğini sağlamaya ve çevreye verilen zararı en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Bir termostat kullanın
Şirketler ofis ısıtma ve soğutmasını iyileştirerek enerji tasarrufu sağlayabilir ve maliyetleri azaltabilir.
Sıcaklığı gün boyunca otomatik olarak ayarlayabilen programlanabilir bir termostat kullanmak, keşfetmeniz gereken enerji tasarrufu yöntemlerinden biridir.
Termostatın daha sıcak aylarda 2 derece daha yükseğe, daha soğuk aylarda ise 2 derece daha aşağıya ayarlanması karbondioksit emisyonlarını azaltabilir.
Şirketler ayrıca akıllı termostatların enerji tasarrufu yapmalarına yardımcı olabileceğini de görebilir.
Ofisi bitkilerle dekore edin
Elektronik, mobilya, boya, temizlik ürünleri ve dış mekan kirliliğinden kaynaklanan kirleticiler nedeniyle ofis binalarında iç mekan hava kalitesi sağlık ve çevre açısından endişe verici olabilir. Bitkiler sadece ofisin estetiğini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda havanın arındırılmasına da yardımcı olabilir. Ofis bitkileri sadece hoş bir görüntü değil, aynı zamanda bizim için sağlıklıdır. Ofisinizdeki  yeşil orman, olabilecek en temiz biyofiltredir ve sağlığımız üzerinde güçlü bir pozitif etkiye sahiptir
Uluslararası Yapılı Çevre Dergisi'nin 2021 sayısında yayınlanan İç Mekan Bitkilerinin Psikolojik ve Fizyolojik Faydaları adlı dergi makalesine göre, bitkiler fotosentez yoluyla havayı filtreleyebilir ve karbondioksiti, iç mekan ozonunu, uçucu organik bileşikleri ve partikül maddeyi azaltabilir. ve sürdürülebilirlik.
NASA çalışmasına göre, doğru bitkiler yalnızca 24 saat içinde havadaki toksinlerin %87'sine kadarını temizleyebilir. Bu, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecek ve üretkenliği azaltabilecek "hasta bina" sendromunun önlenmesine yardımcı olur. En iyi arındırıcı bitkiler yılan bitkisi, dracaena, İngiliz sarmaşığı, hurma ağacı, bambu hurması, flamingo zambağı, Çin yaprak dökmeyen bitkileri vb.'dir.
Daha sürdürülebilir kahvenin tadını çıkarın
Ulusal Kahve Birliği'ne göre Amerikalıların yüzde yetmişi haftada bir, yüzde 62'si ise her gün kahve içiyor. Ve kahve içenler günde yaklaşık üç fincana kadar keyif alma eğilimindedir. Dahası, kahve tüketicilerinin yarısı çevreye ve onu yetiştiren çiftçilere faydalı olduğu belgelenen kahveyi satın almayı tercih ediyor.
Kâr amacı gütmeyen Conservation International'a göre ne yazık ki kahve üretiminin çoğu ormansızlaşmaya, iklim değişikliğine, erozyona, su kirliliğine ve israfa katkıda bulunuyor ve çiftçileri sömürüyor.
İşyerlerinde çok fazla kahve tüketildiği göz önüne alındığında, şirketler sürdürülebilir kahve markaları satın alarak büyük bir etki yaratabilirler.
Tek kullanımlık ambalajları ve plastikleri azaltın
Mutfak veya dinlenme odası muhtemelen herhangi bir ofisteki en popüler yerdir, ancak aynı zamanda çalışanların çok fazla atık ürettiği bir yerdir. Personel, birkaç değişiklik yaparak yüzlerce yıl (veya daha uzun süre) çöplüklerde veya nehirlerde ve okyanuslarda kalabilecek çöpleri en aza indirebilir.
Tek kullanımlık bardaklar, her yıl milyarlarca bardağın çöplüklere atılması nedeniyle hedeflenen ana alanlardan biridir.
Örneğin, Tek Kullanımlık Ambalaj: Kahve Fincanları'na göre Birleşik Krallık'ta her yıl 2,5 milyar kahve fincanı çöpe atılıyor. Bu miktar dünyanın yaklaşık beş buçuk katı kadar kaplamaya yeterlidir. Bunlardan çok azı geri dönüştürülüyor ve bunun nedeni kısmen bu kapların aynı zamanda plastik ve diğer malzemeleri de içermesidir.
Gıda ambalajları ve plastikler de önemli çevresel kaygılardır.
Yardım etmek için şirketler yeniden kullanılabilir bardaklar ve su şişeleri sağlamak gibi şeyler yapabilir. Su filtreleri takabilir ve çalışanlardan yeniden kullanılabilir şişelerden su içmelerini isteyebilirler. Şirketler ayrıca personelini işe giderken kendi yeniden kullanılabilir mutfak eşyalarını getirmeleri veya bambu mutfak eşyaları, kompostlaştırılabilir bitki bazlı bardaklar ve geri dönüştürülmüş peçeteler gibi daha sürdürülebilir ürünleri tedarik etmeleri konusunda teşvik edebilir.
Ofisteki yiyecek atıklarını azaltın
Gıda israfı küresel bir sürdürülebilirlik sorunudur ancak ofis çalışanları bu konuda üzerlerine düşeni yapabilirler..
Ofisteki gıda israfıyla mücadele etmek için işletmeler kompostlama hizmetiyle ortaklık kurabilir. Ayrıca gıda israfının azaltılmasına yardımcı olacak yeni teknolojiler geliştirildikçe kullanabilecekleri her türlü fırsatı da arayabilirler.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum