Temiz çevre yaşam kalitesi ve refahın göstergesi

Ulvi Taşkın yazdı...

Temiz çevre yaşam kalitesi ve refahın göstergesi
05 Mayıs 2020 - 12:35
Temiz çevre yaşam kalitesi ve refahın göstergesi Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmeyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığı ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Çevre, canlılar için yaşam ortamının büyülüğüdür.

Çevre konusu: yaşam kalitesi ve ferah düzeyinin değerlendirilmesinde önemli bir faktör. Temiz içme suyu kullanabiliyorsanız, atıklarınız düzenli toplanıyorsa, denize girebiliyorsanız, temiz hava soluyabiliyorsanız ve gürültüsüz bir ortam var ise ''temiz bir çevrede yaşıyorsunuz '' demektir. Toplumun sağlık, yaşam ve uygarlık düzeyinin geliştirilmesi bir amaç olmakla beraber, yaşam düzeyinin de güvence altına alınması amaçtır. Çevre kirlenmesi denilince genellikle hava, su ve toprağın kirlenmesi düşünülür. Bunlardan en kolay ve çabuk kirlenen kuşkusuz sudur. Çünkü her kirlenen şey genelde su ile yıkanarak temizlenir, bu da kirliliğin son mekânının su olması anlamına gelir. Havanın ve toprağın kirlilik bakımından zamanla kendi kendilerini yenilemeleri bir bakıma kirliliklerini suya vermelerine neden olur.

Günümüzde, her geçen gün artan çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit etmekte, ekolojik tehlikelerle karşı karşıya bırakmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmeyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığı ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Çevreyi koruma için üzerimize düşen görevler

Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünleri yeğleyin. Cam ambalajın binlerce yıldır geri döndüğünü ve içindeki ürünün camla hiçbir etkileşimde bulunmadığını bilerek alın. Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi plastik ürünleri yeniden kullanın. Plastik tıraş bıçağı, çakmak, tükenmez kalem, folyo pişirme kapları gibi tek ya da çok az kullanımlık ürünleri kullanmayı en aza indirin.

Az miktardaki alışverişlerinizde plastik poşet kullanmayın. Büyük boy ürünleri kullanın. Hacmi fazla ürünler hem daha fazla kulanım hem de daha az ambalaj tüketimi demektir.

Şişe ve kavanoz gibi cam saklama ürünlerini tekrar kullanın. Atmak istediğiniz cam malzemeleri organik çöplerle birlikte atmayın. Biriktirip en yakınınızdaki cam kumbaralarına atın.

Cam şişe ve kavanozları atarken renklileri ve renksizleri ayırın. Metal kapakları çıkartın. Çok fazla ambalaj malzemesi kullanılmış ürünleri almayın.

Çocuklara oyuncak alırken dayanıklı olmasına dikkat edin. Oyuncaklar bozulduklarında çöpe giderler ve geri dönüşümleri çok zordur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum