TADI DÜNYAYA NAM SALMIŞ, SULTANİYE ÜZÜM HASATI BAŞLADI

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sultaniye Üzüm Hasat Töreni Alaşehir’de ki törenle gerçekleştirdi.

TADI DÜNYAYA NAM SALMIŞ, SULTANİYE ÜZÜM HASATI BAŞLADI
17 Ağustos 2023 - 16:25

Dünyaya 200 milyon Dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği ‘Sultaniye Yaş Üzüm’ kesim törele başladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz organizasyonunda Manisa Alaşehir’de en çok ihracatın yapıldığı “Sultaniye Üzüm Hasat Töreni” protokolünün de katılımıyla gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör ve Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de katıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak şöyle konuştu;

“Değerli Basın Temsilcilerimiz, Sadece Manisamızın değil Türkiyemizin en önemli tarim ihraç ürünlerinden olan, tadı ile dünyaya nam salmış Sultaniye çeşidi sofralık üzümün sezonuna büyük bir heyecanla başlıyoruz. Yıllık 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretimi yapıyoruz ve üretimde dünyada 6.sırada yer alıyoruz.

Üzümün başkenti Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Tarım İl Müdürümüzle birlikte siz değerli basın mensuplarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Buldan ilçelerimizi kapsayan bu geniş üretim bölgesinde başta üzüm olmak üzere birçok meyve sebze yetiştiriliyor. Hem sağladığı istihdam hem de üretime ve ihracata katkısı ile Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden birinde sizleri görmek mutluluk verici. Birçok ihracatçımız da burada yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirerek ülkemize önemli bir döviz girişi sağlıyorlar. İhracatçılarımızın selamlarını da sizlere iletiyorum.

2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10.sırada yer aldığımız sofralık üzümün %60’ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. Değer olarak da 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirmişiz. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı düşünüyorum.

Ticaret Bakanlığı başkanlığındaki komisyonun kararı ile 11 Ağustos tarihinde ihracatı başlayan Sultaniye çekirdeksiz üzümün yeni ihracat sezonunun verimli, bereketli, ülkemize, üreticimize ve ihracatçımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

HASATTA YAŞLI GENÇ HERKES KATILIYOR

Sultaniye Üzüm Hasat Üzüm Hasat Töreni düzenlendiği ev sahipleri yaşlı genç herkes törene katılıyor. Gelen misafirlerine hizmette kusur etmiyorlar

UÇAK KARDEŞLERİN İHRACAT TIRLARI YOLA ÇIKTI

En büyük yaş sebze ihracatçılarında Uçak Kardeşler Firmasından ilk ihracat TIR’larının uğurlanmasına Hayrettin Uçak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör ve Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de katıldı.

REKOLTE DÜŞÜK

Sultaniye Üzümde bu sene de rekolteyi düşüren hastalık ve hava dumları etkili olduğu ifade ediliyor. Açıklanan taban fiyat endeksi ise 11 ila 35 TL’ye kaliteye göre kadar değişiklik arz ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum