Karaburun'un Mis Kokulu Festivali Nergisiyle Sizi Çağırıyor

Yarımada’ya özgü nergisin kokusu tüm Türkiye’yi saracak. 6.Karaburun Nergis Festivali, Karaburunluların hikayesiyle dillere destan nergis çiçeğini tanıtma fırsatı vereceği gibi kent ekonomisine kattığı hareketlilikle ve üreticilerin bütçelerine katkısıyla iz bırakacak. Otel ve pansiyonlar doldu, stantlar kapışıldı.

Karaburun'un Mis Kokulu Festivali Nergisiyle Sizi Çağırıyor
16 Ocak 2024 - 09:03
Fedakar üreticilerle birlikte eğlenceden lezzete, kültür sanattan yarışmalara her anı dolu bir festivalin hazırlığını sürdürdüklerini belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Yarımadamız Karaburun Nergis Festivalimiz ile çiçek açmaya hazır. İlk günü akşamı Karaburun Merkez’de Haluk Levent Konseri’nin de yer alacağı bu festival, Çocuklarımıza yarıyıl tatilinde en güzel karne hediyesi ya da kendinizi ödüllendirme gerekçesi. Halkımızı 20-21 Ocak’ta Karaburun’a festivalimize bekliyoruz” dedi.
 ‘Nergisi Başkenti’ Karaburun, altıncı defa Nergis Festivali ile Türkiye’nin ve dünyanın pek çok noktasından misafirlerini ağırlayacak.  Büyüleyici etkisiyle nergisin mis kokusu,  Karaburun Belediyesi’nin dopdolu bir programla yaşama geçirdiği organizasyonuyla, tüm yurdu saracak. Karaburun Belediyesi’nin düzenlediği 6. Karaburun Nergis Festivali, üretken toprağı, denizi ve doğasıyla bir yeryüzü cenneti olarak anılan kentte, 20-21 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

KARABURUN SEVDALILARI ARTIYOR…
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, doğa ve deniziyle, endemik zenginliğiyle, tabiatın en zengin coğrafyalarından Karaburun’daki festivale tüm halkı katılmaya çağırdı. Başkan Erdoğan, “Her yıl yenileniyoruz, her festivalde programımızı zenginleştiriyoruz. 6. Karaburun Nergis Festivalimizde deyim yerindeyse çiçek gibi bir program hazırladık. Kentimizi ziyaret eden konuklarımızın sayılarının artmasıyla mutlu oluyoruz. Bu festivalin müdavimi olan binlerce yurttaşımıza her sene çok sayıda Karaburun sevdalısı ekleniyor. Karaburun bu sevdayı karşılıksız bırakmaz. Toprağımızın, doğamızın değeri nergisimizi; sadece bu festivalde değil, yer aldığımız her platformda, en etkili şekilde tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.
“NERGİS, KIŞ ORTASINDA BU KENTİN CAN SUYU!”
Konserler, dinletiler, performanslar, gösteriler, söyleşiler, yarışmalar ve nergis satış stantlarının yanı sıra yöresel ürünlerin ve yemeklerin sunulacağı stantların yer alacağı festivalin, yaz sezonu ardından kısmen durağanlaşan kent ekonomisine getirdiği hareketliliğe vurgu yapan Başkan Erdoğan, “Nergis, kış ortasında bu kentin can suyu” dedi. 2023’teki festivalde yoğun ilgiden araçların Karaburun’a girişten Mordoğan’a kadar uzanan konvoylar oluşturduğunu hatırlatan Başkan Erdoğan, özellikle nergis tarlalarında toprağa gömülü nergislerin ve soğanlarının koparılmaması gerektiği konusunda  Karaburun’a gelecek misafirlere mesaj verdi, “Emekle dikilen, alın teri dökülen ve eve götürülen ekmek olan nergis ekili tarlalarımızın bir sahibi olduğunu unutmayalım. Nergis almak isteyenler için, festival stantlarımız sizi bekliyor” diye konuştu.

“YEREL YEMEK KEŞFİ İÇİN DE EŞSİZ BİR ROTA”
Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Üreticimiz, esnafımız, var olmalarını desteklerimizle teşvik ettiğimiz kadın kooperatiflerimiz, evindeki mutfağında hünerlerini festivale hazırlayan Yarımada insanımız; her festivale büyük bir özenle hazırlanıyor. Daha önce de söylemiştim. Aslında bu bizim için düğün hazırlığı gibi. Mitolojideki hikaye üzerinden, Echo ve Narcissus’un düğün sahibiyiz, heyecanımız büyük. İmkansız bir aşkın kavuşamayanlarını kavuşturuyoruz. Narcissus’un kendine olan aşkı, Karaburun’a ilk kez gelen bir yurttaşımızda kente sevdaya dönüşüyor. Bir kez bu toprakların ve yerel mutfağımızın ürünleriyle tanışanlar için damak tadı ve bereket, bir ekoya, yankıya dönüşüyor. Yeni konuklarımız bu sese kayıtsız kalamıyorlar. İşte festivalimiz nergisin karşı konulmaz kokusuna, keçi peynirinden kopanistiye, zıngatadan sarımsak dığana, çalkamadan masır ve öküz köftüsüne hem mutfak keşfine hem de doğanın görsel ziyafetine bir davettir” diye konuştu.

“NERGİS KRALİÇESİ”
En güzel mavinin derya kuzusu topan kefalin, barbun ve ahtapotun ‘evi bildiği’ Karaburun’un içten insanlarıyla buluşmada, Nergis Kraliçesinin belirleneceği yarışma da yapılacağını kaydeden Başkan Erdoğan, şu çağrıda bulundu:  “Sizi, Dünya’nın en güzel nergislerinin merkezi Yeniliman’dan; Karaburun veya Mordoğan’ın eşsiz koylarına eş zamanlı keşfe davet ediyoruz. Tarihte izleri olan Börklüce Mustafa, Torlak Kemal ve Şeyh Bedrettin’e kısa bir yolculuk; bir köyümüzde güzel bir kahvaltı, bir kafeteryamızda sıcacık bir kahve ya da çay, bir restoranda lezzet eşliğinde samimi sohbet gibi çok gerekçeniz var. Yarımada bize armağan, nergis zenginliğimiz.  Bu festival hepimizin.”
PROGRAMDA NELER VAR?
20 Ocak Cumartesi günü Saat 11.00’de Karaburun Meydan’da Nergis Festivali’nin açılış töreni gerçekleştirilecek. Saat 12.00’de Halk Dansları Gösterileri görsel ziyafet sunacak. Saat 12.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri kulakların pasını silecek. 13.30’da ise Nergisli Ürünler ve Objeler Yarışması heyecanın odak noktası olacak. Saat 14.30’da da sahneyi Grup Beyler alacak. Saat 17.00’ye gelindiğinde Ateş Gösterisi ve 19.30’da ise Haluk Levent Karaburun Meydan’da unutulmaz bir konsere imza atacak.
21 Ocak Pazar günü ise, festival saat 11.00’de Aykut Pala sunumuyla Nergis Korteji Bandosu gösterisi sunulacak. Saat 11.30’da Halk Dansları Gösterisi ve 12.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri, festival ziyaretçilerini coşturacak. Coşkunun yerini heyecanla paylaşması ise 13.30’da Geleneksel Nergis Güzellik Yarışması ile mümkün olacak. 14.30’da da Ateş Gösterisi yine başrolü kapacak. Saat 15.30’dan itibaren DJ Performans, festivalin son günü bitime kadar, festival ziyaretçilerini müziğin yolculuğunda hareketlendirecek.

KARNE VE SEVGİLİLER GÜNÜ HEDİYESİ, FESTİVALDEN!
İki festival günü boyunca Nergis ve Yerel Üretici Stantları açık olacak ve isteklilere karne hediyesi ve şimdiden 14 Şubat armağanı için alışveriş fırsatı sunacak. Kortej ve bando renkli yürüyüşleriyle, ateş gösterileriyle festival müdavimlerine ilginç anlar yaşatırken, Karaburun Belediyesi Seramik Atölyesi  ve Yöresel Yüz Boyama Atölyesi yine yoğun ilginin değişmez adresi olmayı sürdürecek.  Ayrıca çocuklar için iki gün boyunca pek çok kez tekrarlanacak Narcissus Tiyatro Gösterisi de Karaburun Belediyesi Gençlik Eğitim ve Kültür Merkezi’nde. Çocuklara yüz boyama ve balonlu oyunlar etkinliklerinin adresi de her iki gün boyunca bu merkez olacak. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum