İSRAF DEĞİL ÜRETİM PEŞİNDE!

Yaşar Eyice yazdı...

İSRAF DEĞİL ÜRETİM PEŞİNDE!
03 Temmuz 2021 - 07:00
Memleket hizmetinde tarafsız olamayız…

Her zaman doğrudan ve çalışandan yani emekten yana olmalıyız.

Emek ve alın teri yalnız bedenen çalışan için değil, özellikle yönetici kadroları için de geçerlidir.

Örneğin ‘dur durak bilmeyen’ bir belediye başkanından söz edeyim:

Aydın’ın Germencik ilçesi Belediye Başkanı Fuat Öndeş’ten söz ediyorum.

Kendisi ile tanışmadım ama sahada, yani halkla ve olaylarla her an iç içete olan genç bir gazeteci Artun Sucuoğlu sayesinden yakından tanıyorum…

Sanki içimizden, ailemizden biri Başkan Fuat Öndeş…

Nasıl bir yazarın bir kitabın kahve gibi tiryakisi oluruz, bu başkan da yaptıkları, halka dokunuşları da benim için takibi şart olan bir yönetici oldu.

‘Laf değil hizmet üretme’ herhalde buna denir…

Size son bir hizmetinden söz edeyim;

Başlık şöyle:

‘Germencik Belediyesi Kırsal Kalkınma Hamlesini büyük adımlarla sürdürüyor!’

Yani;

Başkan Fuat Öndeş’in ifadesi ile konu şöyle:

‘Atıl ve boş durumdaki arazilerimizi değerlendiriyor, boş duracağına memleketimize, halkımıza faydalı olsun diye tarıma açıyoruz!’

Bu açılımı şimdi özellikle CHP’li belediyeler yaşama geçiriyor.

Bir süre önce, ‘Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, üreten belediyecilik anlayışıyla belediyenin bir yönünü tarımsal kalkınmaya çevirdi’ demiştim…

Özetle;

‘Belediye Başkanı Fuat Öndeş çiftçi ve üreticilere katkıda bulunmak, belediye gelirlerini arttırmak, tarımsal üretime teşvik etmek gibi çeşitli amaçlarla belediyenin atıl ve boş durumda olan arazilerini değerlendirmeye devam ediyor.’ demiştim…

*- PAZARLAMA SESSİZ OLMAMALI

Ama zamanımızda önemli bir bilim dalı olan ‘pazarlama’ konusunda Başkan Öndeş için haddimde olmadan öneride bulunmak istiyorum.

Mücadele yarışında yakınına bile yaklaşamayacak olanlar pazarlamanın nimetlerinden yararlanıyorlar.

Çünkü Pazarlama, kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun şekilde değişimini sağlamak üzere ürünlerin, hizmetlerin ve düşüncelerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecidir.

Müşterilerin gereksinimlerini ve beklentilerini anlama ve bu çerçevede hizmetlerin nasıl tasarlanıp sunulabileceğini planlama işlemidir.

Belediyecilikte pazarlamada ‘müşteri’ değil vatandaş vardır.

Vatandaş mutlaka ve mutlaka çalışmaları öğrenmeli ve başkanlarının nelerle nasıl mücadele ettiğini bilmelidir.

Hedefe ve amaca ancak halkın bilgilendirilmesi ile olabilir.

*- ARTIK BOŞ DEĞİL DOLU

Geçtiğimiz günlerde belediyeye ait boş bir araziye buğday ektiren ve hasatını gerçekleştirerek işçilerin geçmiş dönem ikramiyelerini ödeyen Öndeş, bu kez belediyenin Hıdırbeyli Mahallesi’nde bulunan başka bir arazisine yonca ekti.

Boş ve atıl durumdaki araziye yonca eken ve ilk hasadını yaptıran Öndeş, kuruluşuna öncülük ettiği Germencik Üretim, İşletme ve Pazarlama Kooperatifi (GERKOOP) üyesi çiftçi ve üreticilere uygun fiyata dağıtımını gerçekleştirdi.

Başkan Fuat Öndeş bu çalışmalarını şöyle dillendiriyor:

‘Hıdırbeyli’de bulunan, ağaçları sökülerek atıl duruma terkedilmiş arazimize ektiğimiz yoncayı hasat ettik, Gerkoop aracılığıyla üreticilerimize dağıttık…’

*- EN BÜYÜK SORUN

Şimdi araya gireyim ve yine önemli bir konuya değineyim:

Gıda israfı ile mücadele zamanımızın en büyük küresel zorluklarından biri.

Sadece Türkiye'de her yıl 19 milyon ton gıda çöpe atılırken, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde 88 milyon tonu buluyor.

Gıda israfının önemli bir bölümü gıda hizmetlerini oluşturan ve ‘HoReCa’ sektörü diye adlandırılan otel, restoran ve diğer toplu tüketim yerlerinde oluşuyor. Bu kapsamda, gıda israfı ile beraberinde HoReCa sektöründe gerçekleşen maliyetlerin azaltılması ve ilerleme kaydedebilmek için yapısal değişiklikleri elzem hale geliyor.

Bu boşluğu doldurmak için,  FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) gıda hizmeti sektöründeki çalışanları gıda kaybı ve israfını azaltmada doğru bilgi ve araçlarla buluşturmak üzere, içerisinde kontrol listeleri ve ipuçları olan bir rehber hazırladı. Rehber, fazla gıda üretimini önlemek ve gıda israfını azaltmak isteyen tüm otel, restoran ve diğer toplu tüketim yerleri için adım adım gıda yönetim stratejisi geliştirmelerine kılavuzluk edecek nitelikte.

*- FAO GİBİ…

İşte Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş de tek başına ekibiyle birlikte FAO gibi çalışıyor.

Gıdanın depolanmasında, hazırlanmasında, ve tüketiciye sunumundan sonra ciddi miktarda gıda israf ediliyor.  Artakalanların (mutfakta, açık büfede veya müşterilerin tabaklarında) nasıl değerlendirileceğine dair bilgi eksikliği ve hatalı tahminler sonucu gerçekleşen fazla mal siparişi ve üretimi, HoReCa sektöründe gıda israfı yönetiminin diğer zayıf noktalarını oluşturuyor. Bu sebeple, gıda kaybı ve israfının olumsuz etkilerini ele alırken, iyi uygulamaların benimsenmesi büyük önem taşıyor.

*-

Gıdanı Koru kampanyası ile iki sürdürülebilir kalkınma amacına uygun bir şekilde Germencik’te nasıl hayata geçiriliyor?

Kırsal kalkınma anlamında bir süredir önemli çalışmalar yapan ve boşta olan belediye arazilerini tarıma açan Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, son olarak gerçekleştirilen yonca hasadı ile ilgili şunları kaydetti; ‘Daha önce de ifade ettiğim gibi israf etmiyor, çalışıyor ve üretiyoruz. Halkımıza, ilçemize faydalı olsun diye belediyemize ait boş ve atıl durumda olan arazilerimiz ıslah ederek, tarıma uygun hale getirip, ihtiyaca uygun olarak çeşitli tarım ürünlerinin ekimini gerçekleştiriyoruz. Son olarak Hıdırbeyli Mahallemizde bulunan, üzerindeki ağaçlar sökülerek atıl durumda bırakılmış arazimize yonca ekimi yapmıştık. Yoncanın hasadını yaparak GERKOOP aracılığıyla kooperatif üyesi çiftçi ve üreticilerimize piyasa fiyatlarının altında bir rakamla bu yoncaların dağıtımını gerçekleştirdik.

Kırsal kalkınma anlamında bu gibi çalışmalarımızı sürdürerek, üreticimizin, çiftçimizin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz.

Herkese iyi hafta sonları..

YORUMLAR

  • 0 Yorum