İnsanlar bunu neden yapıyor?

Ulvi Taşkın yazdı...

İnsanlar bunu neden yapıyor?
13 Haziran 2023 - 12:01

Deniz ve atık tüm yıl boyunca aynı kalır ve kışın Ülkemizin sahillerinde büyük miktarda atık bulunur. Güçlü dalgalar, rüzgâr, deniz akıntıları ve kumsalın konumu kirliliğin önde gelen faktörleridir. Atıkları temizlemek önemlidir, çünkü plastiğin doğada sonsuza kadar kalacak olan tespit edilmesi zor küçük parçalara ayrılmasını önler.
Her saniye on binlerce sigara izmariti yanlış bir şekilde çöpe atılıyor ve yok olması 3 ay ile 15 yıl arasında sürüyor. Bu plaj ve nehir doğal bir özellik olmasının yanı sıra onlarca hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Bozulan su rejimi, kuruma ve kimyasal kullanımı nedeniyle büyük bir kısmı tehlike altındakiler listesinde yer almaktadır.
Atık örneğinde sorunun köküne indiğinizde bunun bir bilgi ve davranış sorunu olduğunu göreceksiniz. Ne yazık ki, özellikle nüfus bazında baktığınızda, insan davranışının nedenleri oldukça karmaşıktır. Elbette Avrupa'da da durum farklı değil: Eminim daha medeni Batı Avrupa ülkelerinde de benzer mahalleler bulabilirsiniz. Bu iğrenç görünen atık, doğaya ve insanlığa zararlıdır. Ve tüm çöpler, o kadar dikkat çekmeyen oluklar bile doğa için zehirlidir. Sağa sola baktığınız her yerde sigaralarını bitirir bitirmez çöplerini yere atan insanları görüyoruz. Yolda giderken bile, birinin camı açıp yola bir sigara izmariti attığını görürsün. Masmavi denizlerimize yüzmek için çıktığımızda kumsallarımız ve hatta denizimiz bu çöplerle doluyor.
Tamam, ama insanlar bunu neden yapıyor?
Bunların diğer insanları ve Dünyayı zerre kadar umursamayan kötü insanlar olduğunu düşünebilirsiniz. Ama tabii ki bu doğru değil. Yere çöp atan herkes canavar değildir. Bu insanlar çevrenizde, hatta ailenizde bile olabilir. “İnsanlar neden bariz bir şekilde kötü davranışlarda bulunurlar? Kendilerinden başka kimseyi umursamayan bencil varlıklar değillerse davranışlarının sebebi nedir? Ve daha da önemlisi bunu nasıl çözebiliriz?
Sorunun köküne inmek…
Atık örneğinde sorunun köküne indiğinizde bunun bir bilgi ve davranış sorunu olduğunu göreceksiniz. Ne yazık ki, özellikle nüfus bazında baktığınızda, insan davranışının nedenleri oldukça karmaşıktır. Belirli bir kişi çevreyi önemsemeyebilir, ancak binlerce kişi çevreyi önemsiyorsa, bu sadece özen veya kayıtsızlıkla açıklanamaz. Öyleyse bireysel olarak başlayalım ve hem olası nedenlere hem de olası çözümlere bakalım.
Sahilde ve ormanda çevre dostu bir zaman için öneriler:
*Sahili ve ormanı bulduğunuzdan daha temiz bırakın. Sizin olmasa bile çöpü toplayın.
*Sahada suyla tekrar doldurabileceğiniz yeniden kullanılabilir şişeler ve sürahiler getirin.
*Şehirlerarası ulaşımı kullanarak veya yolculuğu kişisel aracınızla paylaşarak ulaşımınızı en uygun 
  şekilde düzenleyin.
*Temizledikten sonra piknik yapmayı planlıyorsanız - yiyecekleri yeniden kullanılabilir kaplarda
  optimize edin;


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum