Hem beni gösterme,Hem benden destek bekle

Görev süresiyle ilgili değerlendirme toplantısı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kılıçdaroğlu benim aday gösterilmemi şaşkınlıkla karşıladığını söyledi” dedi.

Hem beni gösterme,Hem benden destek bekle
25 Mart 2024 - 13:11

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 5 yıllık dönemini değerlendirdiği toplantıda önemli açıklamalar yaptı. Şato Konuk Evi'nde yapılan toplantıda Soyer aday gösterilmemesinin ardından CHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile arasında geçen bir diyaloğu aktararak, “Kemal Kılıçdaroğlu, benim aday gösterilmemi şaşkınlık karşıladığını söyledi” dedi.


VİCDANEN RAHATIM, BİYOLOJİK SINIRLARIMI ZORLADIM, 6 SAATTEN FAZLA UYAMADIM

Görev süreci boyunca biyolojik sınırlarını zorladığını ifade eden Soyer, “6 saatten fazla uyamadım. Belediyeye en erken ben geldim. Maksimum çalıştım. Vicdanen rahatım. Şato Aziz Başkanlığı dönemlinde de misafirhane olarak ruhsatlandırılmış ve kullanılmış. Biz Şato’nun bir bölümünü kullandık. Diğer bölümünü dijital kütüphane yaptık. Sadece üç artı bir olan bölümünü kullandık” diye konuştu.
EŞİM, EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR GÖNÜLLÜLÜKLE ÇALIŞIYOR
Soyer, “12 yılda 501 milyon Tarım ve Hayvancılık alımı. Bizim dönemimizde 1.1 milyar liraya çıktı. Bizden önce Tire Süt üzerinden yapılıyordu. Biz 42 kooperatife yaydık. Doğrudan kooperatiflerden alma kaldırıldı. Küçük üreticilerin satma hakkı kalktı. Büyük şirketlerin satması gibi tablo çıkıyor. 2021 Köy-Koop kasasında sadece 60 bin lira kalmış. Kooperatiflere dağıtılmış, Eşim olduğu için söylemiyorum. Senelerdir Köy-Koop Başkanlığı yapıyor. Tek bir kuruş almadı bugüne kadar. Eşi benzeri görülmemiş bir gönüllülük taşıyor. Küçük üretici ekmeğini büyütsün diye mücadele verdi” ifadelerini kuillandı.

BELEDİYE SU FİYATLARINA KEYFİ İNDİRİM YAPAMAZ

İzmir su fakiri olduğunu hatırlatan Soyer şu bilgileri verdi: “Suyumuzun yüzde 60’ı yer altından. Ciddi maliyeti var. Çok ağır bir maliyet çıkıyor. Ankara ve İstanbul’un baraj suyudur. Maliyeti düşüktür. Bizde ağır durum nedeniyle maliyetler çok yüksek. İZSU kar amaçlı bir kurum değil. Yasal olarak İZSU’nun kar etmesi mümkün değil. Maliyetleri üzerinden keyfi yapması da mümkün değil. Adayların açıklamasının yasal dayanağı yok. Keyfi olarak diyemiyorsunuz. Gördes Barajı 13 yıl önce yapılmış. Yüzde 29’un almışız. Tamamını almış gibi 258 milyon lira ödeme yapmışız. Suyun üzde 100’ünü almış gibi ödedik. Vermedikleri suyun parasını bizden tahsil ediyorlar. Birinci kademe su ücretlendirme Manisa ve Muğla’dan sonra üçüncü, ikinci kademeden sonra da 6’ıncı sıradadır. İzmir en pahalı su kullanılan şehir değildir.”
300 KİLOMETRE YAĞMUR SUYU KANALI YAPTIK
“Biz 300 kilometrenin üzerinde yağmur suyu kanalı yaptık” diye Soyer şöyle konuştu: “Bileşik sistemin tamamı ayrısorun çözülecek. Biz yarısını bitirdik. 23 yıl önce yapılmış olan 1., 2 ve 3. Faz hiç revizyon görmemiş. Süreçler tamamlandı. 4. Fazın ihalesi gerçekleşti. 600 milyon kaynakla imalat bitiyor. Günde 604 bin metreküp su araındaran tesisi 820 bin metreküpe çıkarıyoıruz. Karabağlar’da arıtma ile 100 bin, Narlıdere’yi 50 bin metreküp artırıyoruz. 600 bin metreküplük kağpasitiye 1 milyon metreküpe çıkarıyoruz. 2.5 milyon metreküp su birikmişti. Revizyon tamamlandı. Benim çocukluğumdan beri İzmir’in koku soruinu vardır. Büyük Kanal ile yol alındı. Çalışmalar bittiğinde İzmir’de koku sorunu ilelebet bitmiş olacak. 20 milyar liranın üzerinde kaynak ayırdık.
Basmane çukuru ile önemli yol aldık. TMSF Başkanları ile müzakereler yaptık. Tamamen siyasi bir angajmana döndü. Çözülmüyor. Kararlı bir duruş ortaya koyduk. Dilerim bizden sonra çözülürü. İzmir Otogar’ını bizim yapmadığımızı dair algı var. 25 yıl tahsis s üresi sonuna gelindi. Tahliye davası açtık. Pandami nedeniyle kiracı şirket 7 yıl uzatma aldı mahkemeden. Biz de kaymakamlık üzerinden tahliye talep ettik. Onu bekliyoruz. Otogar ile ilgili olağanüstü güzel bir projemiz var.”
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ YÜZDE 53.72’Sİ İZMİRLİ

Soyer, “Mart 2014’te 2042 çalışanı varmış Büyükşehir Belediyesinin. Mart 2019’da 27 bin 271 olmuş. Mart 2024’te de 34 bin 329 olmuş. 7 bin 129 kişi artmış Mart 2019’da gelindiğinde. 7 bin 58 kişi artmış Mart 2024’e gelindiğinde. Belediye çalışanlarının doğum yerleriyle ilgili bir harita var. 2019’da Büyükşehir Belediye çalışanlarının yüzde 54.67’si İzmir doğumluymuş. 2024’te yüzde 53.72’si. Bunun dışındakiler yüzde 0.83 ile yüzde 2 arasında değişiyor. Tüm çalışanların personel gideri payı 2023 yılı sonu itibariyle yüzde 23. Bu nedenle zaten uluslararası derecelendirme kuruluşları nezdine puanımız çok yüksek” dedi


YORUMLAR

  • 0 Yorum