Doğanın güzelliği

Ulvi Taşkın yazdı...

Doğanın güzelliği
27 Ocak 2023 - 10:06

Doğa, terimin en geniş anlamıyla tüm Evreni kapsar - doğal, fiziksel veya maddi dünya. Atom altı ölçekten kozmik ölçeğe kadar fiziksel dünyadaki tüm fenomenleri ve genel olarak yaşamı içerir.
Bir bütün olarak doğa, fiziksel evren kavramı, Sokrates öncesilerin kullanmaya başladıkları ve onlardan sonra felsefede giderek daha önemli bir rol oynayan orijinal kavramın çeşitli uzantılarından biridir. Doğa fikri, son birkaç yüzyılda modern bilimsel yöntemin ortaya çıkmasıyla doğrulandı.
Bugün terimin çeşitli kullanımları içinde doğa, çeşitli canlı bitki ve hayvan türlerinin krallığına ve ayrıca canlı olmayan nesnelerle ilişkili süreçlere - Dünya'nın jeolojik ve meteorolojik süreçleri ve daha genel olarak varoluşa atıfta bulunabilir. ve fiziksel dünyayı oluşturan maddenin ve enerjinin değişimleri. Bu bağlamda doğa, doğaüstü olandan ayırt edilir.
Bazen doğa terimi, "çevre" veya "vahşi yaşam" - vahşi hayvanlar, ormanlar, kayalar ve insan faaliyetlerinden önemli ölçüde etkilenmeyen her şey - atıfta bulunmak için de kullanılır. Bu bağlamda insan yapımı nesneler ve insanlar arasındaki ilişkiler doğanın bir parçası olarak görülmemektedir. Bugün yaygınlığını koruyan bu eski doğa görüşü, doğal olanı yapaydan, yani insan tarafından bilinçli olarak yaratılan her şeyden ayırıyordu.
En son ne zaman doğada olduğunuzu bir düşünün - kısa bir süre için bile olsa. Dağlara gittiyseniz, etraftaki yeşillikleri, görkemli iğne yapraklı ve yaprak döken ormanları, rengarenk bitki örtüsüyle kaplı geniş çayırları fark etmekten kendinizi alamazsınız. Derenin mırıltısını ve arıların vızıltısını dinlemekten kendinizi alamıyorsunuz. Temiz dağ havasını hissetmekten kendinizi alamıyorsunuz.
Doğanın temiz olması için ona iyi bakılması gerekir. Ağaçlar gelişigüzel kesilmemeli, sadece çürümüş ve kurumuş olanlar kesilmeli. Ağaçların, çiçeklerin ve otların olduğu alanlar yeniden ağaçlandırılmalıdır, çünkü bunlar kükürt dioksiti kabul eder ve tüm canlı organizmalar için gerekli olan oksijeni serbest bırakır. Havayı, toprağı ve suyu kirletmemek için her fabrikada arıtma tesisi bulunmalıdır. Plastik ambalajlar, cam ve diğer çöpler herhangi bir yere değil, özel eko kaplara atılmalıdır.
Doğa! O mükemmel ve her zaman yeni şeyler yaratıyor. Canlı ve gerçek olan her şeyin tükenmez bir kaynağıdır. Onun içindeki her şey, varlığın doluluğudur. O her şeye kadir ve güçlüdür, sürekli acı çeker ve sürekli yaratır. Her şey onda ve o her şeyde ve hepsi aynı. Ebedi ve sonsuzdur, ruhu ancak neşe ile besler. Doğa, herkes tarafından paylaşılan ve herkesin uygun gördüğü şekilde yararlandığı güzelliğin kaynağıdır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum