DOĞA ve İNSAN

Ulvi Taşkın yazdı...

DOĞA ve İNSAN
15 Ocak 2024 - 11:23
Doğa, etrafımızdaki fiziksel evrenin tamamıdır veya sözlükte yazılanlara güvenirsek, "çevremizdeki, insan faaliyetinin sonucu olmayan maddi dünyadır." İnsanların ortaya çıkmasından önce bile var olan, doğal ve tekrarlanamayan her şeydir. Doğa, ilkbahar sonunda yağan karların altından güneşe gülümseyen minik bir kardelendir, ama aynı zamanda gökyüzüne uzanan devasa ağaçlarla dolu asırlık görkemli ormandır. Hem çiğ damlasına hem de uçsuz bucaksız okyanusa sığar. Sıcak yaz gökyüzünde ve donmuş kış akşamında oradadır. Kelebeğin ruhani güzelliğinde ve deniz kabuğunun donmuş güzelliğinde yaşar. Madde ve enerjidir, renk ve çeşitliliktir, umut ve yaşamdır.
İnsan doğanın bir yaratımıdır ve onunla birlikte evrenin bir parçasıdır. Ve uygarlığın başarılarıyla, yeni ultra modern teknolojilerle kendini ne kadar güçlü hissederse hissetsin, kendisinin onun efendisi değil, onun eseri, uçsuz bucaksız Kozmos'un arka planında küçük bir toz zerresi olduğunu unutmaması gerekir. Bu nedenle çevredeki dünyayla diyaloğunun eşit olması gerekir. İnsanın ve insanlığın bir yaşama ve geleceğe sahip olabilmesi için, doğayla olan "konuşmalarında" saygının, sorumluluğun, şükran ve sevginin duyulması gerekir.
İnsan ve doğa, çok farklı oldukları için uyum içinde olamayacakları bu dünyanın bir parçasıdır. İnsan, tüm bilgi ve tecrübesiyle canlı ve cansız doğayla çatışma halinde olan şuurlu bir varlıktır. Ona vereceği zararı düşünmeden, onu kendi ihtiyaçlarına ve hedeflerine tabi kılmak ister. Ancak doğa kanunları farklıdır. Bazen acımasız, zalim ve uzlaşmaz olurlar. Sanayileşmenin bir sonucu olarak zararlı gazların sürekli olarak atmosfere salınması, doğanın yavaş yavaş yok olmasına yol açmaktadır. Çevre kirliliğinin kaynakları sayısızdır. Hepsi kişinin rahatlığı, daha kolay ve konforlu bir yaşam için var. Ama sadece yaratmakla kalmıyor, temiz havayı, temiz suyu da alıp götürüyorlar ki bu da kişinin kendisine zarar veriyor. Eski ormanlar, güzel alanlar yok ediliyor, değerli bitkiler ve hayvanlar yok ediliyor.
Günümüzde doğanın korunması için çaba gösteren (Eko-Kuruluşlar) giderek artıyor. Ve buna katkı sağlayacak olan da insan ve doğa arasındaki uyumdur. Daha temiz ve sağlıklı bir yaşam adına herkesin kendine yer bulması ve doğa kirliliğinin kontrol altına alınmasına katkıda bulunması gerekiyor. Böylece insan ve doğa arasındaki bu uyum sorununu bir ölçüde çözmenin yolu da açılmış oluyor.
Doğayı neden temiz tutmalıyız?
Çevresel yıkım, ekolojik yaşam tarzı ve doğayı koruma ihtiyacı konusunu gözden kaçırmak mümkün değil. Konu giderek daha alakalı hale geliyor çünkü insanlık tarım ekonomisinden endüstriyel ekonomiye son derece hızlı bir şekilde geçmiştir. Bu da insanların hayal bile edemeyeceği inanılmaz kolaylıkları beraberinde getirdi. Ancak sanayinin yaygınlaşmasıyla birlikte insanın çevre üzerindeki etkisi de arttı. Bu nedenle doğayı temiz tutmak ve Dünya'nın dengesini korumaya en azından küçük bir etki yapmak için çabalamak her birimize düşüyor.
Saf doğanın korunmasındaki sorunlar
Çevre sorunları çoktur ve uzun uzadıya tartışılabilir. Çoğu zaman küresel ısınmayı duyuyoruz, ancak başka birçok risk de var. Örneğin, oksijen üreten ağaç sayısında azalmaya yol açan kitlesel ormansızlaşma. Su kirliliği , yoğun balıkçılık, okyanusların plastikle kirlenmesi , hayvan türlerinin yok olması, doğal kaynakların tükenmesi ve daha birçok tehdit, uluslararası kuruluşların temiz doğa konularını tartışırken giderek daha fazla gündemine geliyor.

Temiz doğa istiyorsanız eylemleriniz önemlidir
Bireyin doğanın korunmasına yönelik eylemleri, çevrenin tahribatı, ekolojik yaşam biçimi ve doğanın korunması ihtiyacı konusunu gözden kaçırmak zordur. Konu giderek daha alakalı hale geliyor çünkü insanlık tarım ekonomisinden endüstriyel ekonomiye son derece hızlı bir şekilde geçmiştir. Bu da insanların hayal bile edemeyeceği inanılmaz kolaylıkları beraberinde getirdi. Ancak sanayinin yaygınlaşmasıyla birlikte insanın çevre üzerindeki etkisi de arttı. Bu nedenle doğayı temiz tutmak ve Dünya'nın dengesini korumaya en azından küçük bir etki yapmak için çabalamak her birimize düşüyor.
Saf doğanın korunmasındaki sorunlar
Çevre sorunları çoktur ve uzun uzadıya tartışılabilir. Çoğu zaman küresel ısınmayı duyuyoruz, ancak başka birçok risk de var. Örneğin, oksijen üreten ağaç sayısında azalmaya yol açan kitlesel ormansızlaşma. Su kirliliği , yoğun balıkçılık, okyanusların plastikle kirlenmesi , hayvan türlerinin yok olması, doğal kaynakların tükenmesi ve daha birçok tehdit, uluslararası kuruluşların temiz doğa konularını tartışırken giderek daha fazla gündemine geliyor.
Temiz doğa istiyorsanız eylemleriniz önemlidir
Doğayı korumaya yönelik bireysel eylemler, ekosistemlerin kırılgan dengesinin korunmasında olumlu etki yaratıyor. Doğadaki ekosistemler birbiriyle yakından ilişkilidir ve birinin yok olması diğerinin çok kısa sürede ölümüne yol açabilmektedir.
İnsanların temiz doğaya ihtiyacı var
Sonuçta insan her şeyden önce kendisini düşünür. Bu nedenle saf doğanın korunması kendi evimizin korunmasıdır. Bu, yaşam kalitemizi artıracak, bizi daha güvenli ve mutlu kılacak çünkü Dünya'ya karşı kişisel sorumluluk aldık. Herkes temiz ve rahat bir evde yaşamak ister ve kendini evin temizliğine adamaya hazırdır, ancak ne yazık ki pek çoğu çabalarının bir kısmını kendi evinin dışında vermeye istekli değildir.
Yoğun günlük yaşamımızda çoğu zaman çevre üzerindeki etkimizi düşünmüyoruz. Her gün kilolarca atık, yüzlerce karbon emisyonu, atık su ve enerji üretiyoruz ve yeniden kullanılabilecek yiyecekleri atıyoruz. Sanki dünyanın kaynakları tükenmezmiş gibi yaşıyoruz. Ekonomik ve sosyal eşitsizliğin olduğu bir dünyada, temiz içme suyuna, ısınmaya, elektriğe ve yiyeceğe erişim bir ayrıcalık değil, bir ayrıcalıktır. Peki doğayı korumak için ne yapabiliriz? -  Geri dönüşüm gezegenimizin sağlığına katkıda bulunabileceğimiz önemli bir adımdır. Cam, alüminyum, kağıt ve plastik gibi malzemeler, doğru şekilde toplanıp geri dönüştürüldüğü sürece %100 geri dönüştürülebilir. Yeniden kullanılabilir cam şişeleri daima üretim sürecinde tekrar kullanılmak üzere ticari ağa iade edin ve tek kullanımlık olanlar geri dönüştürülmek üzere cam kaplara atılabilir.   -        Doğada atık bırakmayın. Çöpünüzü asla ait olmadığı yere atmayın. Atıkların çoğu doğal yollarla geri dönüştürülmüyor. Örneğin bir plastik şişenin doğada çözünmesi 400 ile 450 yıl arasında, ıslak mendilin 500 yılda, pillerin doğada çözünmesi yarım yüzyıl civarında ve camın doğada çözünmesi ise 1.000.000 yıl kadar sürüyor. Bu nedenle her zaman arkanızı temizleyin ve atıkları belirlenen alanlara atın
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum