CHP'li Yücel'den çarpıcı bütçe konuşması: Bozuk düzenin bütçesini reddediyoruz

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel’ TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı bütçe konuşmasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a dönerek “Şurada oturması gereken Can Atalay Nerede” diye sordu, “Bugün Anayasa mahkemesi Can Atalay ile ilgili bir kez daha ihlal kararı verdi.

CHP'li Yücel'den çarpıcı bütçe konuşması: Bozuk düzenin bütçesini reddediyoruz
21 Aralık 2023 - 16:55

Yasaları, Anayasayı yargı kararlarını tanımayanlar günü geldiğinde yargı önünde hesap verecekler. Aynı FETÖ’cü yargı mensuplarının 15 Temmuz’dan sonra verdikleri gibi! Hep beni sıkıştırıyorsunuz diyen Sayın Tunç; bu ülkede ilk derece mahkemeleri ve Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorsa, size değil kime soralım?” dedi.

CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Yücel’in 2024 Bütçe görüşmelerinde CHP adına Bütçenin geneli üzerine yaptığı konuşmada öne çıkan çarpıcı konular ise şöyle:

BÜTÇE KABUL EDİLMEDİĞİNDE HÜKÜMETLER DÜŞERDİ. “DÜŞMEYEN HÜKÜMETLER” HAYALİNİZE, 85 MİLYONU FEDA ETTİNİZ!

“Bütçe Hakkı” dünyada, 1215’te Magna Carta’yla, Türkiye Cumhuriyeti’nde ise 1924 Anayasasıyla hayatımıza girmiştir. “Bütçe Hakkını” millet adına kullanma yetkisi yüce Meclisindir. Bu yetki de 2018’e kadar kullanmıştır. Ancak bütün yetkileri tek bir kişiye veren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle Meclis, tek adamın kanunlarını yapar hale geldi. Eski sistemde bütçe kabul edilmediğinde hükümetler düşerdi. Ancak siz “Düşmeyen hükümetler” hayalinize, 85 milyonu feda ettiniz. Bütçenin kabulü demek güvenoyu demekti. Ama siz koltuklarınıza güvendiniz, Ranta inandınız, bütçeyi yandaş için yaptınız! Siz ne zaman ki halkın bütçesini hazırlama yetkisini, Meclis’ten alıp tek adama teslim ettiniz, bu memleketten, bu milletten işte o gün vazgeçtiniz. “Güçlü Meclis” dediniz Meclis’i GÜÇSÜZLEŞTİRDİNİZ, “Güçlü temsil” dediniz TEMSİLİ YOK ETTİNİZ, “Güvenli ve huzurlu Türkiye” dediniz, ülkede huzur bırakmadınız. Aslında bu sistemle siz “Anayasasızlaştırma” sürecini başlattınız... Bugün demokrasi, adalet ve hukukun üstünlüğü açısından kritik bir eşiğe geldiysek bunun sebebi, AKP’nin hem yasama hem yürütme hem de yargı olmak istemesindendir. Hukukun tüm evrensel ilkelerini ayaklar altına aldınız.  Baskı, tehdit ve sindirme girişimleriyle yargı bağımsızlığını bitirdiniz. Siyasallaşan yargıyla ülkeyi büyük bir krizin ortasına attınız. Yargıtay’a Anayasa Mahkemesi’ni tanımama cüretini siz verdiniz, Anayasa krizi çıkardınız, adına “YARGI KRİZİ” dediniz.”

TAKIM TUTAR GİBİ YÜKSEK MAHKEME TUTTUNUZ!

Takım tutar gibi yüksek mahkeme tutan Cumhur İttifakı ortakları olarak siz, 50+1 tartışmaları ile gündemi meşgul etmekte hiçbir sakınca görmediniz. Bir tarafta Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymayan ERDOĞAN, Diğer tarafta, bir zamanlar “İYİ Kİ ANAYASA MAHKEMESİ VAR” diyen, bugünse “ANAYASA MAHKEMESİ KAPATILSIN” diyen BAHÇELİ… Sınırsız yetki hırsı, sonsuza dek iktidarda kalma hevesi, sizi bu çıkar ortaklığı noktasında birleştirdi. Türkiye’yi, bugün içinde bulunduğu açmaza sürükleyen sürecin mimarları olarak siz, anayasal kurumları işlevsiz kıldınız.  Yarattığınız her krizin ardından; bu milletin gözünün için baka baka, daha büyük krizlerin kapısını araladınız. Fethullahçı terör örgütü mensuplarını, Ergenekon ve Balyoz davalarının hâkimi ve savcısı yaptınız. Sonra hiç utanmadan “ERGENEKON DAVASININ SAVCISIYIM” dediniz. 2010 referandumu ile HSK’nın yapısını değiştirerek, yargıyı FETÖ’ye teslim ettiniz. Referandumu kazanmanız için “Ölüleri bile mezarından kaldırıp evet oyu verdirin” diyenleri, devletin her bir hücresine SİZ yerleştirdiniz SİZ. Sonra da bu milletin Meclis’ine bombalar yağdırılırken “KANDIRILDIK” diye ağladınız.

SADECE 28. DÖNEMDE 250’NİN ÜZERİNDE ÖNERGEMİZ REDDEDİLDİ!

Sadece 28’inci dönemde, CHP olarak tam 250’nin üzerinde meclis araştırma önergesi verdik. Emeklilerin, üniversite öğrencilerinin, esnaf ve sanatkarların sorunları araştırılsın dedik, REDDETTİNİZ. Fahiş kiralar karşısında, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar araştırılsın dedik, REDDETTİNİZ. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi, deprem sonrasında yaşanan sorunların tespit edilmesi, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların araştırılması için komisyon kurulsun dedik REDDETTİNİZ. Kanun tekliflerimizi ise gündeme bile almadınız. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin değil, tüm muhalefet partilerinin verdiği önergeleri, büyük bir pişkinlikle ve yüzsüzlükle siz reddettiniz.

DENİZ YÜCEL’DEN ENES KARA HATIRLARMASI…

Devlet yurtlarında kalan, Elif Coşkun, Ayşegül Tayyar, Samet Taş, Resul Alan ve niceleri… Geçim sıkıntısına dayanamayarak intihar ederken neredeydiniz? Sizin yaptığınız bütçe yüzünüzden, bu ülkede çocuklar yetersiz besleniyor. Sizin yaptığınız bütçe yüzünüzden, gençler, asansör boşluğunda can veriyor. Çocuklarımızı, gençlerimizi cemaatlerin, şeyhlerin, tarikatların, hacıların, hocaların kucağına siz ittiniz. Enes Kara’yı hatırdınız mı? 20 yaşında, hayatının baharındaki sevgili Enes, tarikat yurdunda gördüğü baskıya dayanamayıp intihar etti. 21 yıldır aynı şarkı dilinizde, “Beraber yürüdük biz bu yollarda” dediniz ama; beraber yürüdükleriniz bu ülkenin halkı değil, gelirden aslan payını alanlardı. Beraber yürüdükleriniz bu ülkenin gençleri, kadınları, çocukları değil hain FETÖ Terör Örgütü mensuplarıydı! Siz kendi siyasi bekanız için terör örgütleriyle kol kola yürürken, gazetecileri, hukukçuları, akademisyenleri, milletvekillerini, TSK’nın onurlu, şerefli vatansever subaylarını özgürlüklerinden yoksun bıraktınız. Siz bu ülkeden vazgeçtiniz. Her vazgeçiş bir başlangıçtır. Sizin başlattığınız bu bozuk düzeni de Bozuk düzeninize hizmet eden bütçeyi de REDDEDİYORUZ.

CHP’Lİ YÜCEL: “GÜÇLÜ TÜRKİYE, TÜRKİYE YÜZYILI…  BIRAKIN BU BOŞ LAFLARI!”

Amasra'da yerin yüzlerce metre altında göz göre göre hayatını kaybeden 43 madenciyi yer yüzüne sağ salim çıkaramayan, Kastamonu'da, Bartın'da yitip giden onlarca vatandaşımızı sel felaketinden koruyamayan, İskelenin altında kalan Mustafa Amca’yı, 71 yaşında inşaatta çalışmak zorunda bırakan, 6 Şubat'ta, 11 şehir yerle bir olurken 16 milyon insanımıza çare olamayan, Milyonlarca depremzedeyi kış günü ısıtamayan, Konteynırlarda, çadırlarda, soğuk ve yoksullukla boğuşmak zorunda bırakan bu bütçeyi REDDEDİYORUZ. “Güçlü Türkiye”, “Türkiye Yüzyılı” Bilmem ne! Ya bırakın bu boş lafları.  Türkiye güçlü ama sizin sayenizde DEĞİL, SİZE RAĞMEN GÜÇLÜ! Mustafa Kemal Atatürk’ün attığı sağlam temeller sayesinde, Çağdaş, laik, demokratik Cumhuriyet sayesinde güçlü… Çiftçiye tarlasını sürdürmeyen, Mahsulünü elinde bırakan, Traktörünü sattıran, Dünyada kendi kendine yetebilen 7 tarım ülkesinden biriyken samanı ithal ettiren bu bütçeyi REDDEDİYORUZ. ASGARİ ÜCRETLİYİ AÇLIKTAN, MEMURU BORÇ BATAĞINDAN, EMEKLİYİ SEFALETTEN, DOKTORU ŞİDDETTEN, KADINI ÖLÜMDEN, Çocukları cinsel istismardan korumayan bu bütçeyi reddediyoruz.  Bu bütçede, vergide adaletin sağlandığı, Gelirin hakça paylaşıldığı, Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının zerresi yok.

ZENGİNİ YORMAYAN, FAKİRİ DOYURMAYAN BU BÜTÇEYİ REDDEDİYORUZ!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen bu ucube sistem, bu yıl da zengini "Yormayan” fakiri ise “Doyurmayan” bir bütçe vaat ediyor. Peki, kim zengin bu ülkede? Sayın Cumhurbaşkanı, 2024 maaşını 183 bin olarak belirledi, imzaladı, onayladı. Arkadaşlar bu bütçe Erdoğan’ın kendi kendine maaşını belirleyip onayladığı bir bütçedir, var mı daha ötesi? Böylece Erdoğan’ın yeni maaşı dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 13 kat üzerinde! Gelelim saray masraflarına… Saray masrafları geçen yıla göre tam 2 kat arttı, 7 milyara dayandı. Vatandaş enflasyon altında inim inim inlerken nerede adalet!

CAN ATALAY NEDEN CEZAEVİNDE?

Adalet demişken, “Hep beni sıkıştırıyorsunuz” diyen Adalet Bakanına soruyorum. Şurada oturması gereken CAN ATALAY neden cezaevinde? Bakın bugün Anayasa mahkemesi Can Atalay ile ilgili bir kez daha ihlal kararı verdi. Yasaları, Anayasayı yargı kararlarını tanımayanlar günü geldiğinde yargı önünde hesap verecekler. Aynı FETÖ’cü yargı mensuplarının 15 Temmuz’dan sonra verdikleri gibi! Bu ülkede ilk derece mahkemeleri ve Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorsa, size değil kime soralım? Bu ülkede gazeteciler tehdit ediliyorsa, Organize suç örgütleri ülkede cirit atıyorsa kime soralım? Ali İsmail Korkmaz öldürülürken, Eziyet görmediğine hükmediliyorsa, katillerine sadece 7 ay 15 gün hapis cezasına veriliyorsa, bunun hesabını biz kimden soralım? Siz Adalet Bakanısınız, hukukçusunuz! Soru sorulmasından neden rahatsız oluyorsunuz? 19 yaşındaki bir çocuğun sokak ortasında öldürüldüğü bir ülkede siz şikâyet edemezsiniz!

BUGÜNLERDEN GERİYE BİR YARINA GİDENLER KALIR, BİR DE YARINLAR İÇİN DİRENENLER...

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu bir vatandaşımızı öldürüyor. Ardında gözü yaşlı bir eş ve bakıma muhtaç iki çocuk bırakıyor! Elini kolunu sallayarak Türkiye’den kaçıyor. Siz de bunu seyrediyorsunuz. Sonra da Adalet Bakanı sıfatı ile burada oturuyorsunuz. YAZIKLAR OLSUN! Eğer sorumluluk ağır geldiyse, verin istifanızı, o görevi hakkıyla, layıkıyla yapacak biri gelsin! Son söz; Saraylar saltanatlar çöker, Kan susar bir gün, zulüm biter. Bugünlerden geriye bir yarına gidenler kalır, Bir de yarınlar için direnenler...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum