CHP Genel Başkanı Özel: AB Sürdürülebilirlik Raportörü, Tugay'ın adaylığı için beni tebrik etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, iş dünyası ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Özel: AB Sürdürülebilirlik Raportörü, Tugay'ın adaylığı için beni tebrik etti
13 Mart 2024 - 08:59
Özel, Avrupa Birliği'nin Sürdürülebilirlik Raportörü’nün Başkan Tugay'ın adaylığı için kendisini tebrik ettiğini belirterek, değişimin İzmir'den başlayacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenlenen toplantıya katıldı. İZTO Meclis Salonu'ndaki iş dünyası buluşmasında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Bakan, Deniz  Yücel, Yalçın Karatepe, Volkan Demir, CHP İzmir milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP'nin İzmir milletvekilleri, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ilçe belediye başkan adayları ve iş insanları katıldı.

“İZMİR HİÇ TESLİM OLMADI”
Programda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'e dair anılarından bahsetti. İzmir'in kendisine çok şey kattığını vurgulayan Özgür Özel, yerel seçimlere dair şunları söyledi:
“Bu seçimi kimin kazanacağını düşünürken rotaya karar veriyorsunuz. Atatürk'ün annesini ağırlayan İzmir, tek adamın ne olduğunu, güçlü bir parlamento kuran, güçler ayrılığı kuranın, Cumhuriyeti kuranın kim ve ne olduğunu bildiği için CHP'den vazgeçmiyor. Mesele bu kadar basit ve net. Hatay'ı teslim alamayacaklar. İzmir zaten hiç teslim olmadı. ‘Oy vermezseniz olmaz’ diyor. 'İzmir bizden değil' denilerek geri bırakılmaya çalışılıyor. Tunç Başkan’dan da önce 3 tane AAA alabilen, Türkiye'nin kredi notunun çok ötesinde bir yapıya sahip olmuş bir belediye var.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ UYGULAYAN TEK BELEDİYE
CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Cemil Tugay'ın adaylığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, AB Sürdürülebilirlik Raportörü ile arasında geçen diyaloğu paylaştı. Özel, şöyle dedi:
“Geçtiğimiz günlerde birisi bana dedi ki, 'Cemil Tugay'ı nereden buldunuz?' 'Allah Allah' dedim, 'Herhalde kızdı, bir şey var'. Olur ya her siyasetçinin bir sevmeyeni vardır. 'Ben Avrupa Birliği'nin sürdürülebilirlik raportörüyüm' dedi. 'Türkiye’de yerel yönetimlerde sürdürülebilirlik lafını duyan, bilen yüzde 20. ‘Yapacağım’ diyen onun da yüzde 20'si. Tam olarak uygulayan ve sürdürülebilirlik noktasında bugünden Avrupa Birliği'ne girebilmiş tek belediye Karşıyaka Belediyesi. Bu adaylıktan dolayı sizi tebrik ederim' dedi. Biraz önce ifade edildi ama İzmir’de belediye başkan adayları belirlerken memnuniyet anketleri yaparız. İzmir seçmeninin notu kıttır. Bizim İzmir’de aday gösterdiğimiz göstermediğimiz bütün arkadaşlarımız yerel yönetimler noktasına partimizi hiç utandırmamış, çok umutlu olduğumuz arkadaşlarımız. İzmir’de başka bir şey yapıyoruz. Bir değişim ve dönüşüm meselesi. Bugün İzmir’de Türkiye’yi yönetecek kadroların adımını burada atıyoruz. İzmir’de bugüne kadar gösterilen kadın aday sayısı 6. Bugün CHP 9 kadın aday gösterdi. 9’u da seçilecek yerden aday. 40 yaşın altında 12 tane belediye başkanı adayımız var.”

“İZMİR POTANSİYELİNİN ALTINDA İŞLERLE UĞRAŞIYOR”
Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti gençlere emanet ettiğini hatırlatan Özel, gençlerin işsizlik nedeniyle bavullarını zihinlerinde topladıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday listesinde 30 belediye başkan adayı vardır. Yaş ortalaması 58’den 46’ya inmiştir. Genel başkanlarından 3 yaş gençtirler. 40 yaşın altında 12 belediye başkan adayı vardır. İzmir firmalarının merkez şehirlere baktığınızda 13.9 milyar dolarla ihracatta 4. Firmaların faaliyet yürüttükleri şehirlere baktığımızda, 23.7 milyar ile 3. sırada. Almanya, İspanya, ABD, İngiltere ve İtalya’ya yapılan ihracatta ilk 5 sırada. Türkiye’nin genel sorunlu durumunun en az olduğu illerden bir tanesi ama bütün sorunları tüm sanayicilerle birlikte en büyük yaşayan illerden bir tanesi. Yıllık milli gelirin yüzde 36’sı İzmir’de sanayiye dayalı, AKP iktidarı döneminde ise İzmir potansiyelinin çok altında işlerle uğraşmak zorunda kaldı. İhracata dayalı sanayiye geçiş için lokomotif kent olması gerekirken İzmir’in bu birikiminin maalesef heba edildiğini sanayicilerin, maliyetler, kur belirsizliği kaybedilen pazarlar kadar nitelikli ara eleman sorunu yaşadığını biliyoruz. Yoğun genç üniversiteliler işsizlik sorunu yaşarken, bir yandan da sanayi istihdamı için gerekli eleman sorunu yaşanıyor. Bu sorunun sorumlusu ne İzmir’in sanayicisi, ne İzmir’in kendisidir ne de bir başkasıdır.”

“GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEYE HAZIRIM”
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay da konuşmasında, CHP'li belediyelerin İzmir'i geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle dedi:
“İzmir'de korumaya çalıştığımız, sahip çıkmaya çalıştığımız bir şeyler var. Kenti daha fazla geliştirmeye ve iyileştirmeye çalıştğımız bir şeyler var. Herkes kendi alanında İzmir'in gelişmesi için çalışıyor. Hepimiz için çok kıymetli olan, değerli mirasını korumak için büyük çaba içerisindeyiz. İzmir'de kurumlar, kent için uyum içerisinde çalışıyor. Hep birlikte İzmir'e açtığınız bu vizyoner yol için İzmirli olarak şükranlarımızı sunuyorum. Sizlerle yaptığım görüşmelerde hepinizin bizden daha fazla beklenti içerisinde olduğunuzu biliyorum. Ben de pek çok konuda söz verdim. Bunun anlamının farkındayım. Bunların gereğini yerine getirmeye hazırım.”

“BU DEĞİŞİM BİR DÖNÜŞÜMLE TAMAMLANACAK”
İzmir'in kalkınması, gelişmesi, büyümesinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını anlatan Başkan Tugay, şunları söyledi:
“İzmir'in doğal, kültürel mirasının korunması önemli. İzmir'in geleneklerinin korunması önemli. Siyasilere özellikle CHP'lilere 'İzmir'de uzun yıllardır neden CHP tercih ediliyor' soruları yöneltiliyor. Partimizin laikliğe, çağdaşlığa, demokrasiye dair değerlerinin, İzmir'in değerleri ile örtüşmesinden dolayı İzmir'in tercihi olduğumuzu anlatıyoruz. İzmir, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan, her türlü gerici anlayışa karşı çağdaşlığı, laikliği, özgürlüğü savunan siyasetçilerin destekçisi olmaya devam edecek. Biz de bu süreçte içinde bulunduğumuz günlerde siyasetin halktan kopmasına karşı, çağın gereklerini yerine getirme ihtiyacını karşılayarak, genel başkanımızın önderliğinde değişim süreci başlattık. Tunç Başkanın söylediği gibi bu değişim, bir dönüşümle tamamlanacak.”

“İNANDIĞIMIZ ŞEY, ÇOK BAŞARILI OLACAĞIMIZDIR”
Değişimi İzmir'den başlatmanın İzmir'e çok yakışacağını vurgulayan Tugay, şunları söyledi:
“Bu dönemde partimizin üst kurullarının takdiri ile İzmir'e Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak, yine ilçelere aday gösterilen tüm arkadaşlarımla birlikte sorumluluğumuzun bilincinde olarak çok çalışacağız. Herkese kulak vereceğiz. İnandığımız şey çok başarılı olacağımızdır. İnandığımız şey, halkın beklentilerini karşılayacağımızdır. CHP'li belediye başkanlarının geçmişten bugüne taşıdığı, emanet ettiği bayrağı daha ileri götüreceğiz. Bu yolda bize destek verecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.”

“BAŞA ÇIKAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR SORUN KALMAYACAK”
İş dünyası buluşmasında projelerini de anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, şöyle konuştu:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İzmir Planlama Ajansı’nı çok daha güçlü bir kurum haline getirirken aynı zamanda bu kurumu dijital teknolojiyi, veri mühendisliğini ve yapay zekayı çok aktif olarak kullanan bir birime dönüştüreceğiz. Kendi alt yapısını kuracak. Kendi yetkin kadrolarını yetiştirecek. Bu şekilde kentte herkesin görüşünü alabilirken, aynı zamanda her yeni uygulamanın da kentteki karşılığını ölçebilecek. Sürekli veri toplayan bir sistemde kentin hafızası birikirken, yaşamı analiz edecek, buradan doğruyu ve yanlışı ayırt edebileceğiz. Bunu yapabilecek güçte olduğumuza çok inanıyorum. Bunun Türkiye’de öncüsü olabileceğimize çok inanıyorum. Buna ayak uyduran bir belediye insan kaynağınız varsa, bunu diğer birimlere bu bilgiyi aktarabilecek organizasyon şemanız varsa, kentimizin önü tamamen açılacaktır. Ondan sonra başa çıkamayacağımız hiçbir sorun kalmayacak.”
“ÖNCÜ KENT OLACAĞIZ”
Uzun süredir çözüm bekleyen her konuda hızlı şekilde çözüm üretebileceklerinin altını çizen Başkan Tugay, şöyle dedi:
“Kentimize gelecek vizyonunu sahadan topladığımız veriler, o verilere dayanan analizler ve o analizlere dayanan stratejilerle çok rahat oluşturabiliriz. Tarif etmeye çalıştığım şey yeni nesil belediyeciliğin temelidir. Bunun ötesi bunu anlamış, buna inanmış, bunun bir parçası olmuş yerel yöneticilerdir. Bu konuda İzmir olarak Türkiye’de ve dünyada öncü bir kent olma konusunda kararlı olduğumuzu söylemek istiyorum. İzmir’in mevcut kent yaşamında bizleri bir şekilde yoran, sağlıksızlaştıran, sıkıntıya sokan bir an önce düzelmesini istediğimiz konular çok açık şekilde bellidir ve masadadır. Trafik, toplu ulaşım, çevre sorunları, alt yapı problemlerinden, kentsel dönüşüm ihtiyacından bahsederiz ve tabii ki beraberinde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının neden olduğu derin yoksulluktan, ülkemizde uygulanan kötü politikaların sonucu olarak da adaletsizlikten, sosyal adaletsizlikten bahsederiz. Her birisi ayrı ayrı mücadele alanlarıdır. Fikrimiz net, plan ve projelerimiz hazır.”
“SORUN VARSA GÜZELLİKTEN BAHSEDEMEYİZ”
Başkan Tugay, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Halkın tüm kesimlerini temsil eden siyasetçiler olarak, ülkemizdeki refahın, zenginliğin, ülkemizin sahip olduğu kaynakların insanlarımıza adil olarak sunma konusunda kentimizin ana üs olması gerektiği konusunda fikrimi söylemek isterim. Eğer şehrimizde aç insanlar varsa, barınma sorunu olan, sokakta yatan insanlar varsa bu şehrin zenginliğinden bahsedemeyiz. Ne kadar değerli fikirlerimiz olursa olsun, sosyoekonomik adaleti sağlayamazsak o zaman refah içerisinde olmaktan bahsedemeyiz. Ülkemizde düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü nedeniyle baskı altında kalan, konuşamayan, haksız yere cezaevine atılan insanlar varsa refah içerisinde olduğumuzdan bahsedemeyiz. En temel problemlerimizden biri şudur ki kadınlarımız ülkemizde olması gerektiği kadar özgür, olması gerektiği kadar sosyal haklara sahip değillerdir. Toplumun iş yaşamında, sosyal yaşamında ve tabii ki siyasette temsil edilmeleri gerektiği kadar temsil edilmemektedirler. Önlerinde halen engeller vardır ve onların gerçek bir cinsiyet eşitliği yaşaması ile ilgili birilerinin engellemeleri devam etmekte.”
 
BAŞKAN TUGAY PROJELERİNİ ANLATTI
İlk 180 günde yapacakları çalışmaları sıralayan Başkan Tugay, “Daha sonraki dönemde orta ve uzun vadede yaklaşık 250 proje ile şehrimizin kent yaşamını düzenleyeceği. Kentimizi bugünkü sorunlarından arındırarak, gelecekte yaşayacağı su krizi, gıda krizi, enerji krizi gibi krizlerden koruyacak adımları atacağız. Suyumuzun yeraltından çıkarılmasının ne kadar yüksek maliyete sahip olduğunu ve o nedenle bir an önce yer üstü su kaynaklarını kullanarak şehrimizde su teminin gerektiğini biliyoruz. Bununla ilgili bir su master planının geliştirilmesinde Gördes’ten, Savaştepe’den bu bölgelerdeki barajlardan su temini ile ilgili çalışmaları zaten Büyükşehir Belediye Başkanımız bahsetti. Yeni dönemde de bu çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum