CAM ATIK YOLU

Ulvi Taşkın yazdı...

CAM ATIK YOLU
23 Ocak 2023 - 11:23
Cam, farklı amaçlarla birçok ürünün üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Üretimi için silikonu çıkarmak için kum, erime noktasını düşürmek için soda külü ve sertliği artırmak için kireçtaşı kullanılır. Bu bileşenlerin bir karışımı, genellikle yaklaşık 1500°C sıcaklıkta eritme fırınlarına beslenir.
Cam geri dönüşümü kolay bir malzemedir
Geri dönüşüm, cam atıklarla baş etmenin en iyi yolu olarak kabul edilir. Enerji üretmek için kullanılamazlar ve doğada doğal olarak ayrışmaları binlerce yıl alır. Aynı zamanda cam atıkları geri dönüşüm yoluyla kolayca işlenebilir. Geri dönüştürülebilir cam ürünler, özelliklerini kaybetmeden defalarca geri dönüştürülebilir. Yeni ürünlerin üretiminde geri dönüşümlü cam kullanılması, kalite, saflık ve şeffaflıklarını bozmaz. Geri dönüştürülmüş cam, diğer cam ürünlerin yanı sıra yeni cam kavanozlar ve şişeler yapmak için kullanılabilir. Cam geri dönüşümü aynı zamanda enerji tasarrufuna da yol açar, çünkü geri dönüştürülmüş camdan yeni cam ürünleri üretmek, onları ham maddelerden üretmekten yaklaşık %40 daha az enerji gerektirir. Bunun nedeni, kırılmış camın erimesinin daha düşük bir sıcaklıkta olmasıdır. Geri dönüşüm ayrıca zararlı emisyonlar ve toz ile daha az hava kirliliği sağlar ve kullanılan su miktarını yarı yarıya azaltır.
Genellikle gıda ürünlerini saklamak için kullanılan şişeler ve kavanozlar, renkli cam onları ışığın etkilerinden koruduğu için renklidir. Bununla birlikte, camın bir kez renklendirildikten sonra tekrar şeffaf hale gelemeyeceğini akılda tutmakta fayda var. Bu, cam atığın renge göre ön tasnif edilmesini gerektirir. Güçlü mıknatıslarla çalışan bantlı manyetik ayırıcılar da dahil olmak üzere, cam atıkları ayırmak için çeşitli ayırıcılar kullanılabilir. Çoğunlukla konveyör bandının üzerinde veya boyunca veya sonunda konveyör boyunca bulunurlar. Ayrıştırılacak nesnelerin boyutuna bağlı olarak, karşılık gelen mıknatıs gücü ile farklı tipte manyetik ayırıcılar kullanılır. X-ray ayıklama makineleri de uygun görülmektedir. Onlarla sıralama, belirli atom ağırlığına dayanır. Belirli bir malzemenin genel akıştan ayrılmasını sağlayan yüksek çözünürlüklü bir görüntünün elde edildiği temelde X-ışınları kullanılır. Optik ayırıcılar da kullanılır. Atıklar ayrıştırıldıktan sonra kırılarak cam kırıntısı elde edilir. Kırıntılar ana hammaddedir. Şu anda, cam ürünleri üretiminde ana hammadde cam kırıntısıdır. Durumları, üretilen camın kalitesini büyük ölçüde etkiler, bu nedenle kırıntının doğru hazırlanması, üretimin kilit noktasıdır. Bu, cam atıkları kırmak için uygun ekipmanın seçimi ile ilgilidir.
İçecek satın alındıktan ve tüketildikten sonra ambalajı - cam şişe - artık gerekli değildir. Uygun şekilde bertaraf edilmesi önemlidir.
Atmadan önce cam şişeler ve kavanozlar boş olmalıdır;
Metal ve plastik kapakları çıkarılmalıdır – yerleri sarı kaptadır;
Cam şişeler ve kavanozlar yeşil çöp kutusuna atılmalıdır.


İşlemden sonraki sonuç, düzenlenmiş miktarda safsızlık içeren renksiz, yeşil veya kahverengi renkli cam için ham madde veya kırıntıdır.
İşte cam ayırma ve geri dönüşüm sürecine dahil olduğumuzda ne kadar önemli bir iş yaptığımızı gösteren bazı ilginç gerçekler.
Kırıntı, geri dönüştürülmüş cam yapmak için her zaman tarifin bir parçasıdır. Erimesi diğer başlangıç ​​ürünleri kadar yüksek sıcaklıklar gerektirmez. Bu nedenle ne kadar çok kullanılırsa, üretim için kullanılan enerji o kadar azalır.
Cam %100 geri dönüştürülebilir ve üretimi için gerekli olan birincil hammaddelerin %80'ini değiştirebilir. Buna bağlı olarak doğal kaynaklar da korunur.

Bir cam şişenin geri dönüştürülmesi, bir bilgisayarı 25 dakika, bir çamaşır makinesini ise 10 dakika çalıştırabilecek enerji tasarrufu sağlar.
Her ton geri dönüştürülmüş cam, depolama alanlarının ömrünü uzatır ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Çöpe atılan bir cam şişenin ayrışması çok uzun zaman alabilir. Buna karşılık, bir cam şişenin geri dönüştürülmesi ve içecek veya gıda ambalajı olarak mağaza rafına geri dönmesi yalnızca 60 gün sürüyor.

Çevre konusu, günümüzde en çok tartışılan konulardan biridir, çünkü o bize bağımlı, bu yüzden biz de ona bağımlıyız. Gerçek şu ki, geçen yüzyılda insanlık Dünya'yı değiştirdi ve aynı hızda devam ederse, sonra değil uzun, evimiz tanınmaz hale gelecek. Ev halkı ve sıradan insan çevreyi etkilemese de endüstri kadar çevre, öncekini üstlenmeleri gerekir daha iyisi için bir adım, çünkü değişim kendimizle başlar. Yerdeki çöpleri görüyor musun? çöp kutusuna attı, ama ne olduğuna dikkat et . Farklı renkler var. Mavi kağıt ve karton, sarı plastik ve metal, ve cam – sadece yeşil .


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum