Yaşar Eyice

Yaşar Eyice


Bergama'da bitmeyen bir koşu

18 Haziran 2020 - 10:18

*- Belediye Başkanı Hakan Koştu, ‘Bergama’da gönül köprüleri, kuruyoruz!’

*- ‘Gelişmiş bir Bergama için durmadan çalışıyoruz’ diyen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, hem bakanlarla, hem de halkla karşılıklı fikir alışverişi yaptıklarını belirterek, ‘Her anlamda kalkınmış, gelişmiş bir Bergama yaratacağız’ diyor.

*- Bakanların Bergama’yı ‘Anlatılmayı bekleyen bir mücevher olarak’ nitelendirdiklerini dillendiren Başkan Koştu, tanıtımları yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada yürüteceklerini söylüyor.

*- Yardımlaşma duygusunun öne çıktığı Bergama’da şimdi de, Başkan Koştu’nun önerisi ile kapalı pazaryerinde ‘İhtiyacı olan alsın’ kampanyası başladı. Hakan Başkan ‘Biz bize yeteriz’ diyor...

*- UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın turizme hazırlanması ve restorasyon çalışmalarının daha hızlı sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Belediye Başkanı Hakan Koştu,turizm merkezi kentlerinde kaliteli mekanlar için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Başkan Koştu bu çalışmaları da ‘Evimizi turizme hazırlıyoruz’ diyerek değerlendirdi.

*-Bergama’da bitmeyen bir koşu

 

Bana soruyorlar, ‘İzmir’de hiç AKP’li belediye yok mu?’ diye...

Olmaz olur mu?

Örneğin İzmir’in en büyük ve siyasette önemli bir yeri olar tarihi bir kentimiz var Bergama...

İşte 31 Mart 2019 seçimlerinde Bergama’da seçimleri AKP’nin adayı Hakan Koştu aldı..

Hakan Başkan soyadında olduğu gibi seçim öncesinde gerçekten çok iyi koştu ve birçok siyasiye göre büyük bir sürpriz yaptı...

Bence yola erken çıkan yani koşuya başlayan hep kazanıyor...

Siyasette dur ve durak olmuyor...

Şöyle geriye doğru bir gidelim:

11 Şubat 1977 Bergama doğumlu Hakan Koştu, 2006 yılında AKP Bergama İlçe Yönetiminde siyaset alemine girdi.

2009 yılında şimdi olmayan İzmir İl Genel Meclisi üyesi oldu.

2014’de Bergama Belediye Meclisi üyesi, 2015’te İl Yönetim Kurulu üyeliği ve 2016’da siyasi yaşamını AKP yani Adalet ve Kalkınma Partisi Bergama İlçe Başkanı olarak sürdürdü.

Bir yıl önce parti içi, sonra diğer partilerin aday adaylarını 110 metre engelli yarışlarında olduğu gibi teker teker hızla ve kolaylıkla geçip Başkanlık koltuğunu oturdu.

 

*- Onlardan sonra

 

AKP’de, yani bazı belediye başkanlarında  neler gördük neler?

Örneğin basamakları birilerini arkasına alarak beşer beşer atlayan, sıradan bir memurluktan müdürlüğe atananları, çoğu Feto’dan yakalanıp hepse atılanlarla işbirliği yapanları, onları selamsız sabahsız makamlarına alanları, Reis’in adını kullanarak kendini ve makamını sağlama almaya çalışanları, makama geldikten sonra hizmet değil laf üretenleri, örneğin; büyük laflar etmesine rağmen, bir istasyonun adını bile değiştirtemediği gibi, 7 bakanlığın oluru olmadan yapılması imkânsız bir büyük devlet yatırımını ‘Ben yapıyorum!’ diyerek ortaya çıkanları, yapımı süren bir devlet hastanesinin bitirilmesini bile büyüklük ve ukala tavrıyla bürokratları kızdırdığı için yapımına tamamlatamayanlar siyasetin içinde olup da bilmeyen yoktur...

Tabii ki belki parti yöneticilerini kandırabilir, aldatabilirsin...

Ama halkı asla ve asla aldatamaz, inandıramazsın yalanlarına...

Atalarımız ne demiş?

Büyük lokma ye, ama büyük konuşma!

Şu lafı du unutmayalım;

‘Padişahım senden büyük Allah var!’

 

*- Özgüveni çok fazla

 

Bergama Belediye Başkanı  Hakan Koştu, Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimini bitirdi.

2000 yılında aile şirketinde başlamış olduğu ticaret hayatına 2006 yılında kendi kurmuş olduğu şirketle birlikte devam ediyor.

Bu ne demek?

Kendine ve bilgisine büyük güven...

Ülkemizde, bırakın sürüyü, birkaç tane koyunu bile sağ salim ahıra götüremeyeceklerin olduğunu düşünürsek siyasi basamaklar gibi ticaret basamaklarını da sağlam bir şekilde sürdüren, çıtayı her gün yükseltenlere bir örnek isterlerse buna örnek olarak Bergama Belediye Başkanı AKP’li Hakan Koştu’yu gösterebiliriz.

Şimdi bu konuda bir iki örnek vermek istiyorum:

Çok uzakta değil, çok yakında iki gün önce

 

*- Erdoğan Bergama’ya geldi,  Koştu’yu kutladı

 

Hatırlayan olacaktır?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı bir süre önce Bergama’da idi...

Yap- İşlet- Devret sistemi ile kurulan Bergama- İzmir otoyolunu açtı.

Sonra Başkan Koştu’yu  ziyaret ederek, hem başkanlığını hem de çalışmalarını kutladı, isteklerini sundu...

Bir devlet adamı terbiyesi ile genç başkan Hakan Koştu, Bergamalıların  isteklerini ve söz verdikleri önemli projelerini özetledi...

Ve ‘Sadece sen iste!’ denilerek, her türlü desteğin verileceği sözünü aldı.

Ama belirttiğim gibi ‘devlet  terbiyesi’ içerisinde, hiç kimseyi kırmadan ve atlamadan, makamlara saygı göstererek ikinci adres olarak Ankara’yı kendine mesken tuttu...

Ve tuttuklarını koparmaya başladı...

Başkan Koştu, ‘koşmadan’ hiçbir işlemin anında ve zamanında yapılmayacağını, halkın ise verilen sözlerin bir an önce yaşama geçirilmesi gerekti şartlarını bilen bir kişi olarak göz doldurdu.

Örnek mi?

Yine yakından vereyim.

 

*-  Birlikte müjdelediler

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Bergama’ya yaptığı 16 Haziran’daki inceleme gezisinde müjdeyi Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ile birlikte verdi.

‘Bergama Antik Selinos Kanalı Restorasyon ve Islahı Projesi için 09 Temmuz 2020 tarihinde ihaleye çıkılıyor...’

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sözünü verdiği Antik Selinos Kanalı Restorasyon ve Islahı Projesi için Bergama tarihi günlerden birisini yaşamış oldu.

Yaklaşık bir yıldır proje hazırlıkları süren Selinos Projesi için ihale tarihi böylece belli oldu.

Yani;  09 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak olan ihale ile tarihin nefes aldığı kent, UNESCO Dünya Mirası Bergama kabuğunu kırmaya ve turizmin göz bebeği olmaya hazırlanıyor.

Başkan Koştu, Antik Selinos Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi’nin, Bergama’nın makus talihini değiştirecek olan ve yüzyılın projesi olarak adlandırıyor.

Bu arada belirteyim:

Bergamalılar yeni başkanlarını şöyle tanıtıyor:

‘Belediye Başkanımız çok çalışkan ve Bergama için heyecanla çalışan bir arkadaşımız. ‘

Yani halk Hakan Koştu’yu belediye başkanı değil, ‘Bir arkadaş’ olarak görüyor, hissediyor.

Bakanın dediği gibi Bergama; Ankara’dan da şöyle görülüyor:

‘Anlatılmayı, parlatılmayı bekleyen bir mücevher!’

Başkanın da,  ilçeyi ziyaret edenlerin de birleştikleri ortak nokta şu:

‘Bergama’nın çehresi önümüzdeki beş, on yılda değişecek. İzmir, İstanbul otoyol bağlantıları, yeni sanayi bölgeleri, yeni yeni yatırımlar ve turizmdeki yeni imkânlarla beraber Bergama çok farklı bir noktaya gelecek.’

Başkan Hakan Koştu, projenin 50 milyon lira muammen bedelle ihaleye çıkarılacağını belirterek, ‘Bergama için ciddi bir yatırım. Bergama bunları hak ediyor.  Çünkü binlerce yıllık bir tarihe sahip. Bergama’yı ve çevresini daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmek anlamında çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Önümüzde bir aksilik olmazsa inşallah 900 gün gibi bir sürede proje tamamlanacak, hedef böyle..

Yarınlarda inşallah çok daha mutlu, huzurlu, refah seviyesi yüksek bir Bergama göreceğiz’ diyor.

 

*- Görüntüye göre, hız...

 

Bu arada bir ara notu daha vereyim:

Bergama Belediye Başkanı Belki de Türkiye’de ilk kez bir halk projesi yürütüyor.

Başkan Hakan Koştu konuyu şöyle dillendiriyor:

‘Belediye Yönetim ve Takip Sistemi gerek mobil ortamda gerekse kurumsal web sitemiz üzerinden  hemşehrilerimize daha hızlı sonuç odaklı hizmet sunmak amacındayız.

Bu nedenle;

Belediyemizin görev alanı kapsamındaki her türlü ihbar, sikâyet ve önerileri, vatandaşlarımız, dilerse cep telefonundan mobil uygulamamızı kullanarak gönderebiliyor,  dilerse şuan  sistem üzerinden fotoğraf ekleyerek gönderebiliyor.

Başvuru anında bilgi olarak vatandaşımıza döndüğü gibi ekiplerimiz de sorunu anında çözüyor...’

Burada ‘koşarak’ olmasa da, ‘rüzgar’ gibi bir hız ortaya çıkıyor.

Mağduriyetler kısa sürede, sürünceme olmadan çözülüyor.

 

*- 13 Nisan 1934

 

Bergama denilince aklımıza gelen Uluslararası Bergama Kermesi

Bergama, tarih boyunca Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir dünya kentimiz...

 

1934 yılında Batı Anadolu’da bir yurt gezisine çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan’da Bergama’ya gelir.

Kendisini merakla ve coşkuyla bekleyen Bergamalılar’a seslenir, şehri gezer ve ardından Halkevinde Bergama’nın ve İzmir’in ileri gelenleriyle bir toplantı yapar.

İşte bu toplantıda, Bergama’nın geleceği ile ilgili çok önemli kararlar verilir.

Bu kararlardan en önemlisi, binlerce yıl öncesinden itibaren çok değerli eserlere ev sahipliği yapan Bergama’nın tanıtılması için dünya çapında bir şenlik düzenlenmesi gerektiğidir.

Bergamalılar, dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç ve diğer yöneticileri ile birlikte, ilkler şehri Bergama’da, ülkenin ilk yerel festivalini gerçekleştirmeye karar verirler.

 

*- Gazi’nin arzu ettiği gibi...

 

22 Mayıs 1937’de Bergama gönüllülerinden oluşan Bergama’yı Sevenler Cemiyeti’nce hazırlanan ilk Kermes, Atatürk’ün arzu ettiği gibi, Bergama’nın tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaran bir programa sahiptir.

İlk Kermes, Akropol ve Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatrolara, unutulmaz Kozak Günleri’ne, Çandarlı ve Dikili’de deniz eğlencelerine, cirit-kalkan oyunlarına, zeybek ve efe gösterilerine sahne olur.

1937 yılından günümüze, İkinci Dünya Savaşı’nın çetin yıllarında ve ülkenin geçirdiği siyasi ve ekonomik dalgalanmalarda bile hiç ara verilmeden kutlanan, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu festivalidir.

Birkaç kez davetli olarak önceki yıllarda bu kermesi takip ettim...

Ve her yıl da haberlerini takip ederim...

Burada Başkanın açıkladığı gibi önemli nokta şu:

Türkiye’nin ilk ve en uzun solukla festivali olması...

 

*- Faydalarını başkan sıralıyor...

 

Belediye Başkanı Hakan Koştu da bu güzellikleri şöyle anlatıyor:

‘Otantik öğeleri ile yöresel; etkinlikler kaynağında ulusal;  bilim, sanat ve turizm katılımı ile de uluslararası boyutludur.

Halen kentin farklı meydanlarındaki etkinlikleri, Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatro ile konserleri ve unutulmaz Kozak günleri ile yıllar geçse de ilk günkü özelliğini koruyarak devam etmektedir.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yerel festivali olan Bergama Kermesi, antik Asklepion'daki konserleri, tiyatro gösterimleri, şehir merkezindeki eğlenceleri, ülke ve dünya sorunlarına ilişkin söyleşileri ve onlarca nitelikli kültür sanat etkinliği ile tanıtım, turizm, kültür, sosyal kaynaşma sağlamaktadır.

Uluslararası Bergama Kermesi;

Sosyal hayata katkı sağlar,

Yerel kültürümüzü ulusal ve uluslararası boyutta tanıtır,

Genel olarak tarımla geçinen bölge halkı için beklenen, coşku ile katılım sağlanan, nefes alınan bir içerik taşır,

Tarih olarak bir milattır, öncesi ve sonrası şeklinde planlama yapılır. Sünnet, düğün, nişan, tatile çıkma gibi etkinlikler buna göre yapılır.

Yurtiçi ve yurt dışından gelen ziyaretçileriyle Bergamalılar arasında kültürel bir köprü oluşturur,

Ekonomik hayatı canlandırır,

Kültürümüzü geleneksel özellikleriyle gelecek kuşaklara aktaran bir köprüdür.’

Ne güzel bir anlatım değil mi?

 

*- Gitmenin, ilgilenmenin sonucu

 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, AKP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile birlikte Ankara’da TOKİ Başkanlığı’nda, ilçeye kazandırılacak olan TOKİ Sosyal Konutları’nın detaylarını görüşüyor.

Yani;  Başkan Koştu, 31 Mart Seçimleri'nde vatandaşlara vermiş olduğu sözleri yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyor.

Ayrıca;

Koronavirüs normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte, Tarihi kentimizin 25 yıllık hayali olan stadyumun taşınıp yerine Millet Bahçesi yapılması için soluğu Ankara’da aldı.

Daha önce belirtmiştim...

Bu konu hem sözlü hem de yazılı olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da duyurulmuştu.

Sonuç mu?

TOKİ tarafından Bergama’ya inşa edilecek olan 274 adet konut, 1 adet cami ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi e-ihale sistemiyle gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Hakan Koştu bu konuda şunları söylüyor:

‘TOKİ ilçemize ilk etapta 274 adet konut inşa edecek. Vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz seçim vaatlerimizden birisinin daha yaşama geçmesinin sevincini yaşıyoruz.’

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Bergama’ya inşa edilecek olan konutlar dar ve orta gelirli aileler için üretilecek.

TOKİ Konutları sözünün verildiği ilk günden beri heyecanla bugünü bekleyen ilçede sevinç her geçen gün artıyor.

 

*- Başkana göre Büyük kayıp!

 

Bergama’ya bugüne kadar TOKİ konutu yapılmayışını büyük bir kayıp olarak nitelendiren Başkan Hakan Koştu, ‘31 Mart Yerel Seçimleri’nde TOKİ’nin ilçemize yeni konutlar inşa etmesi sözünü vermiştik.

Bu sözümüzü yerine getirme yolunda TOKİ tarafından işin ihalesi yapılarak önemli bir adım daha atılmış oluyor.

TOKİ ülkemizin birçok bölgesinde yıllardır konut üretip duruyor. Girişimlerimiz sonucu ilçemizde de konut yapılması yönünde karar alındı. Konutlar İlçemizin gelişim yönü içerisinde bulunan Zafer Mahallesi’nde hem de kentimizin en gözde yerleri arasında bulunan Berksoy Otel’in kuzeyinde inşa edilecek. Şimdiden hemşehrilerimize hayırlı olsun ‘ dedi.

 

*- Bakırçay ekonomi zirvesi

 

Bergama’da Serbest Bölge tamam, sırada Serbest Ticaret Bölgesi var

Tarıma dayalı konuların, madencilik alanındaki gelişmeler ve sıkıntıların, Bergama ve Bakırçay’ın geleceğini içine alan görüşlerin yer aldığı toplantı ilgi ile izlendi.

Zirve’nin İlk açılış konuşmasını Bakırçay Bölge Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Karapehlivan gerçekleştirdi.

Karapehlivaen ‘Bakırçay Bölgesi Çandarlı Kuzey Ege Limanı’nın yapılması ile ülkemizin belki de en önemli üretim, ticaret ve ihracat merkezlerinden biri olacak, hızla artan nüfusu ve kurulacak üniversiteleri ile bölgemizde yeni bir ilin planlaması gerekliliği de kendiliğinden ortaya çıkaracaktır’ dedi.

İzmir Bergama Kuzey Otoyolu'nun hizmete girmesini konuşmasında değerlendiren Başkan Koştu ise şunları söylüyor:

‘Otoyolumuz Cumhuriyet Bayramımız da anlamlı bir günde hizmete girdi. Uzun yıllardır biz Bergama'nın İzmir'e uzaklığını konuşuyorduk.

Aliağa, Foça ve Menemen’i trafiği aşıp İzmir'e ulaşmak çok zordu. Hizmete giren bu otoyolla İzmir'e havaalanına ulaşım çok daha kolay hale geldi.

Ulaşım her şeyin başı.

Bu projeler hükümetimiz tarafından geçmişte planlandı ve bugün hayata geçti.

Yine bu planlardan biride Çandarlı Limanı. Alt yapısı bitti. Üst yapı ihalesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde bölgemizi kalkındıracak önemli projelerin başında yer alıyor” dedi.

Bölge ile ilgili  birçok konularda gelişme sağlandığına konuşmasında dikkat çeken Başkan Koştu şöyle diyor:

‘Bizde yerel yönetim olarak 31 Mart seçimlerinden sonra ‘bölgemizin kalkınması için neler yapabiliriz?’ sorusunu gündemimize aldık.

Bu yönde birçok çalışma yaptık. İ

lçemiz üç bin yıllık tarihi geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş, eşi benzeri olmayan şehirlerden birisi.

Bu önemli yönü için geçmişte yapılan birçok çalışmayı da tekrar gözden geçirerek yeni bir dizi toplantılar gerçekleştirerek bugüne kadar yapılanları da içeren bir dosya hazırladık.

Artık somut bir adım atarak, geleceğe dönük turizmde neler yapabiliriz diye düşünüp bu hazırlığı Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesine Turizm Tanıtım Daire Başkanlığı'na sunduk.

Çalışmamız büyük bir beğeni aldı.

İlgi uyandırdı.

Turizm Bakanlığımız tanıtım için çalışma yaparken bizde birlikte alt yapı ve üst yapı olarak şehrimizi hazırlayacağız.

 

*- İzmir Büyükşehirle birlikte

 

Tabi Büyükşehirle birlikte adım adım ilerlemek durumundayız.

Şehrimizi geleceğe hazırlamak durumundayız.

Bölgemizde doğalgazla ilgili özellikle organize sanayi bölgesinde büyük bir beklenti var.

Doğalgazın acilen gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Doğalgazın yaygınlaşması için çalışmalar başlayacak.

Jeotermal ile ilgili de çalışmamız var. Kapasite artışını sağlayacağız. Yeni turizm tesisleri için jeotermali hazır hale getireceğiz.

Turizmde önemli restorasyon çalışmaları yapacağız.

Ayağı kalkmayı bekleyen birçok tarihi yapıyı turizmin hizmetine sunacağız.

Şehir stadyumu ile ilgili projemiz var.

 Buranın bir millet bahçesi ve kent meydanı yapılabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.

Çevre yolunun yapılması içinde görüşmelerimiz devam ediyor.

Ticeret odası başkanımız üç organize sanayi bölgesinden bahsetti. İnşallah 4.'ncüsü yolda.

Tarım Orman Bakanımız Bekir Pakdemir'li büyükbaş hayvancılık üzerine ihtisas organize sanayinin kurulumu için ön onayı verdi.

Yaklaşık 3 bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulacak. İ

nşallah önümüzdeki yıllarda 3 yerine 4 sanayi bölgesini konuşuruz’ diyerek, Bergama ile birlikte bölgenin kalkınması için çevre belediyeler. Bakanlıklar ve İzmir Büyükşehir belediyesi ile birlikte işin siyasetine girmeden hizmet üretmeye gayret ettiklerinin altını çiziyor.

 

*- Danışılmadan, araştırılmadan hiçbir proje yaşama geçirilmeyecek

 

Yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle geniş çaplı ve kalabalık bir toplantıyı bir süredir yapamadıklarına dikkat çeken Koştu, ‘Sosyal mesafe kuralları gereğince yapacağımız geniş kapsamlı görüşmelerimizi henüz gerçekleştiremedik. Esnafımızla görüşmeleri Koronavirüs salgını nedeniyle gruplar halinde yapacağız’ diyor.

‘Fikir birliği içinde yol alacağımız, esnaflarımızın mağdur olmayacağı, aksine kentimizin kanayan yarası haline gelen trafik ve otopark sorununu çözecek, hemşehrilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak, Dünya Mirası Bergama’ya yakışan, bir projeyi birlikte hazırlamak ve hayata geçirmek en büyük amacımız’ diyerek sözlerini sürdüren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, ‘Her konuda en doğru projenin hazırlanabilmesi için çalışmaların aralıksız devam ettiğine’ dikkat çekerek şöyle diyor:

‘Kentimizdeki mimarlar ve şehir plancıları ile bir toplantı yaparak konuyu işin uzmanlarına danıştık. Ardından Meslek Odası Başkanları ile bir araya gelerek istişarede bulunduk. Esnaflarımızla da gruplar halinde bir araya geleceğiz. Ayrıca vatandaşlarımızın fikrini almak üzere anket çalışması da yapacağız’

Yani Bergama’da tüm projeler, mutlaka uzmanlara ve halka danışılarak yaşama geçiriliyor, ya da buna göre şekillendiriliyor.

Yoksa ‘ben istedim, ben yaptım’ sistemi geçerli değil...

 

*- Parola:  ‘Sıfır atık Bergama!’

 

2020 yılını Daha Temiz, Daha Yeşil bir Bergama’da yaşamak için Çevre Yılı ilan eden Bergama Belediyesi, bir ay içinde 11 ton atık şişe toplayarak bu çalışmaya önemli bir katkı sundu.

Atık cam şişelerin geri dönüşüme kazandırılması için yürütülen çalışma kapsamında ilçe merkezinde bulunan cam şişe kumbaralarının içindeki atık camlar, belirli aralıklarla toplanıyor.

İlçe genelinde 59 noktaya yerleştirilen Atık Cam Kumbaraları’nda bir ayda toplanan 11 ton atık cam şişe geri dönüşüme kazandırıldı.

 Bu uygulama ile vatandaşlarımız kullanmadıkları cam ürünlerini, kavanozlar, meşrubat şişelerini atık cam toplama kumbaralarına atarak geri dönüşüme katkıda bulunuyorlar.

 

*- Rehavet yok!

 

‘Koronavirüsle mücadelenin başladığı ilk günden bu yana rehavete kapılmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kademeli olarak başlayan normalleşme sürecinde ekiplerimiz kamusal alanlar, kuaförler, işyerleri ve tüm ortak alanlarda dezenfekteye devam ediyor. Önceliğimiz vatandaşlarımızın sağlığı’ diyen Başkan Koştu, ‘Hizmette sınır olmadığını’ belirtiyor.

 

*- Bergama’ya yakışan

 

Bergama Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği, Bergama Sergiciler Odası ve Bergama Belediyesi işbirliği ile İhtiyaç sahipleri için ‘İhtiyacı Olan Askıdan Alsın’ temasıyla kapalı pazaryerinde yeni bir uygulama başlatıldı.

 Eski bir Ahilik geleneği olan ‘Dua’ ile pazar açılışının yapılması ardından, ihtiyacı olan askından alsın kampanyasının da startı verildi. Açılışta konuşan Başkan Koştu,  ‘Gönül köprüleri kurmaya ve paylaşmaya devam ediyoruz. Biz bize yeteriz Bergama’ diyor.

 

*- Duraklar yıkanıp dezenfekte edildi

 

Bergama Belediyesi Koronovirüsle mücadele etmeye başladığı ilk günden bu yana ilçenin en aktif noktalarını rutin olarak temizleyip dezenfekte ediyor.

Koronavirüsle mücadelenin başladığı ilk günden bu yana bir an bile olsa rehavete kapılmadıklarını belirten Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ‘İlçemizde bulunan tüm aktif noktaları ekiplerimiz temizlik ve dezenfekte faaliyetinden geçirmeye devam ediyor. Bu çalışmaları gerçekleştirirken çevre ve halk sağlığına azami ölçüde dikkat ediyoruz bunun için ekiplerimiz tüm önlemleri alıyorlar. Hep birlikte mücadeleyi sürdürerek yeni normalleşme sürecinde sosyal hayata geçeceğiz’ diyerek, normal hayata bu geçişte yine tedbirlerin ilk günkü gibi süreceğine de dikkat çekiyor.

 

*- Tarihi binalar restore ediliyor

 

19.’ncu yüzyıl sonlarında inşa edilen uzun yıllar tabakhane ve çırçır olarak Bergama’ya hizmet eden Topçu Kışlası olarakta adlandırılan bölgedeki tarihi binaların restorasyonu başladı.

Selinos Antik Kanal Projesi ile turizmden hak ettiği noktaya gelmeye çalışan üç bin yıllık tarihi kent Bergama’da bu projeyi tamamlayıcı özellikteki restorasyon çalışmaları da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Tarihi iki binayı atıl vaziyette kalmaktan kurtaracaklarına dikkat çeken Belediye Başkanı Hakan Koştu, ‘Bu iki binamız restorasyonun ardından restoran ve parşömen müzesi- cafe olarak bölgenin cazibe merkezi olması yolunda lokomotif görevi üstlenecek. Restorasyon çalışmasının başlamasıyla yılların ilgisizliğinden kurtulmaya adım atılmış  oluyor.Yaklaşık bir yıl sürecek çalışmalar ardından binalar yıkılma tehlikesinden kurtulmuş olacak.

 

*- Online satranç turnuvası

 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle Bergama Belediyesi tarafından organize edilen Online Satranç Turnuvası tamamlandı.

 İlk bölümü Bergama içi olan turnuvanın yapılan ikinci bölümünde ise Türkiye geneli müsabakalar yer aldı. 

Ülkemizin dört bir yanından 240 sporcunun katıldığı turnuvaya,

Kars’tan İzmir’e, Hatay'dan Sinop'a kadar 40 farklı şehirden sporcular katıldı.

Online turnuvada 2 saatte toplam bin 43 karşılaşma ve 64 bin 616 hamle yapıldı.

 

*- Eksik bir yön

 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, turizm yani mevsim ile ilgili olarak şunlar söylüyor:

‘Bergama’mız sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya markası.

Ancak yıllardır turizm sektörü için ilçemizde yeterli hazırlık yapılmamış durumda.

Turist geldiği zaman konaklama yapacağı, kaliteli ve hoş vakit geçirebileceği mekanları arar. Ama ne yazık ki; turizm merkezi dediğimiz ilçemizde bu yön hep eksik kalmış.

Biz bu eksikliğin Selinos Antik Kanal Projesi ile giderileceğine inanıyoruz. Yani bir bakıma evimizi turizme hazır hale getiriyoruz.’

 

*- Turisti parşümen yaptırılacak!

 

Tarihi binaların restorasyonu ardından restoran ve parşömen müzesi olarak hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistte hizmet edeceğini belirten Başkan Hakan Koştu, ‘Restoran için düşündüğümüz yer 400 m2 açık, 350 m2 kapalı alana sahip olacak.

Parşömen Müzesi ve Cafe için düşündüğümüz yer ise 750 m2 kapalı alana sahip olacak.

Parşömen müzemiz içerisinde bir atölyemizde bulunacak. Gelen turistler için Kapadokya’da çömlek yapımı gibi, uygulamalı parşömen yaptırmayı da düşünüyoruz’ dedi.   

YORUMLAR

  • 0 Yorum