Sivas Katliamı'nda Yaşamını Yitirenler Anıldı

Şehzadeler Belediyesi ile Yunusemre Belediyesi, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta 33 sanatçı, aydın ve yazarın yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı'nın 32'nci yılında, hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.

Şehzadeler Belediyesi ile Yunusemre Belediyesi, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta 33 sanatçı, aydın ve yazarın yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı'nın 32’nci yılında, hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi. Anmada “Sivas Katliamı’nı unutmadık unutmayacağız, ülkemizi karanlığa teslim etmeyeceğiz” vurgusu yapıldı.
Şehzadeler Belediyesi ile Yunusemre Belediyesi’nin Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Kurşunlu Han’da birlikte düzenlediği anma programına; Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Onur Ceylan, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kuyumcu, Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Bektaş Kılınç, CHP’li yöneticiler ve yurttaşlar katıldı.

“SİVAS KATLİAMI’NI ASLA UNUTMAYACAK, UNUTTURMAYACAĞIZ”
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Sivas’ta yaşamını kaybeden 33 aydın, sanatçı ve yazarın acısının hâlâ yürekleri yaktığını belirterek, Sivas Katliamı’nın asla unutulmayacağı ve unutturulmayacağını vurguladı.

“SİVAS KATLİAMI, İNSANLIK TARİHİNİN KARA BİR LEKESİDİR”
Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Onur Ceylan, anma etkinliğinde Sivas Katliamı’nı lanetleyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Laik Cumhuriyet’in temelinin atıldığı Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında düzenlenen Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri kapsamında 33 aydın, sanatçı ve yazarın kaldığı Madımak Oteli, gerici güruhların “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” sloganlarıyla ateşe verildi. 33 canımız Madımak Oteli’nde katledildi. Irkçı, gerici, faşist güçler eliyle gerçekleştirilen bu katliam, sadece Türkiye’nin değil insanlık tarihinin kara bir lekesidir. Bu katliam; inanca, düşünceye, aydınlığa ve insanlığa karşı işlenmiş bir insanlık suçudur. 32 yıl önce ülkemizi karanlığa boğmak isteyen faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı laik ve demokratik ülke mücadelemizi, hep birlikte kararlılıkla sürdürüyoruz. Tarihin hiçbir döneminde karanlığa teslim olmadık, bundan sonra da teslim olmayacağız. 2 Temmuz tarihinde yaşanan Sivas Katliamını 32. yılında bir kez daha lanetliyorum. Acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissettiğimiz Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Sivas Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız.”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ ASLA KARANLIĞA TESLİM ETMEYECEĞİZ!”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı eski Başkanı ve Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Bektaş Kılınç ise, Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin karanlığa karşı verdikleri mücadeleyi hâlâ sürdürdüklerini kaydederek “Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde ırkçı, gerici ve faşist güçler Madımak Oteli’ni ateşe verdiler ve 33 aydın, sanatçı ve yazarımızı kaybettik. Yaşanan bu acı olay hafızalarımızda derin bir yara, vicdanlarda silinmeyecek bir iz olarak kalmaya devam ediyor. Bu katliam, insanlık tarihi adına büyük bir utanç ve karanlık bir lekedir. Acımız çok büyük. Bu ülkede Cumhuriyet’i savunan devrimciler, solcular, aydınlar çok acı çekti, çok bedel ödedi. Ama bu acılar bitecek, biliyoruz. Karanlıkları aydınlığa dönüştürmek elbet çok kolay olmayacak. Bugün burada olan ve ülkemizin dört bir yanında karanlığa karşı mücadele eden insanlarla birlikte Cumhuriyet’in aydınlığına hep birlikte yürüyeceğiz. Sivas Katliamı’nda yakılarak öldürülen 33 aydın, sanatçı ve yazarımızı unutmayacağız, onları Cumhuriyet’in aydınlığıyla bütünleştirerek hem kendi kentimizi hem ülkemizi aydınlığa ulaşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu bizim üzerimize düşen bir görevdir. Onlar için şimdi her zamankinden daha çok bir araya gelme zamanı. Türkiye Cumhuriyeti’ni asla karanlığa teslim etmeyeceğiz. Birlikte yaşama irademizden, barıştan ve adaletten asla vazgeçmeyeceğiz. Sivas Katliamı’nda aydınlarımızı yakanları da, aklayanları da asla affetmeyeceğiz. Sivas’ta yakılarak öldürülen 33 aydın, sanatçı ve yazarımızı saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Madımak Oteli’nde yaşamını kaybedenler için seslendirilen türküler eşliğinde semahlar dönüldü ve şiirler okundu. Anma programı sonunda Sivas’ta yaşamını kaybedenlerin fotoğraflarının önüne karanfiller bırakıldı.