İstifa yetmez düzen yıkılmalı
Fon vurgunuyla ortaya çıkan skandal, rejimin ülkeyi sürüklediği çukuru gözler önüne serdi. 2 milyar liranın üzerinde kazanç sağladığı iddia edilen AKP'li Sayan'ın istifası yetmez, bu düzen baştan aşağıya değişmeli.
Ülkeyi sarsan fon kriziyle lağım patladı, Saray rejiminin neden olduğu çürüme gözler önüne serildi. Ülkenin ezici çoğunluğu geçim sıkıntısıyla boğuşurken bazı AKP elitlerinin yüz milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı.
Beş yüz binden fazla yurttaşın mağdur edildiği skandalın patlak vermesinin ardından adı yüz milyonlarca liralık işlemlerle anılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya önceki gece “bütün görevlerinden affını” istedi.Kaya’nın, sosyal medyadan yaptığı açıklamada iddiaları yalanlamaması dikkat çekti. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran istifanın ardından AKP'den ilk açıklama parti sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, "Her türlü yanlış, yolsuzluk, istismar ve usulsüzlükle mücadele 'tavizsiz' verilecektir" dedi. Çelik Sayan'ın istifasının kabul edildiğini duyurarak, "Artık MYK ve MKYK üyemiz değildir" dedi.
İNCELEME GENİŞLEDİ
Öte yandan Özata Denizcilik hisselerindeki işlemleriyle gündeme gelen Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya hakkında SPK incelemesini genişletirken, iki isim için suç duyurusu sürecinin gündemde olduğu öne sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise Kaya çiftinin mal varlıklarına yönelik tedbir talebinde bulunduğu bildirildi. Savcılığın talebinde satış ve devir işlemlerinin sınırlandırılması, para transferlerinin kontrol altına alınması ve menkul kıymetlerin dondurulmasının yanı sıra aileye ait tapu, gemi ve uçak kayıtlarının araştırılmasının istendiği aktarıldı.
YENİ İDDİALAR
Fatma Betül Sayan Kaya'nın yüksek paralar kazanmasını sağlayan Özata Denizcilik'in sahibi Özdemir Ataseven'le ilgili çarpıcı bilgiler de ortaya çıktı. YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven’in yıllarca AKP Tuzla Belediye Başkanlığı yapan Şadi Yazıcı'nın AKP Tuzla İlçe Başkanı olduğu dönemde yardımcılığı görevinde bulunduğunu açıkladı.
Günaydın, Özata Denizcilik ve Özdemir Ataseven'in AKP'yle ilişkilerine dair şöyle devam etti: "Ticarette hızla yükselmek için çalışmak yetmiyor, siyasetle bağları güçlü tutmak gerekiyor. Bu çerçevede ÖZATD deyince iki siyasetçi akla geliyor: Yerel siyasette dönemin Tuzla Belediye başkanı Şadi Yazıcı, genel siyasette dönemin Başbakanı Binali Yıldırım. Bu iki siyasetçi ile çok yakın olan Özdemir Ataseven, iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı dönemde Tuzla tersanesinde faaliyette bulunduktan sonra, işlerini Yalova’ya taşıyor. Burada özel tahsisle kendisine ait tersane kuruyor. Ancak ÖZATD’nin asıl vurgunu borsadan oluyor. Özata Denizcilik'in fiili dolaşımdaki hisselerinin yüzde 96'sı 5 fonun kontrolünde. Son 6 ayda hisse senetlerindeki değer artışı yüzde bin 289’a fırladı, şirketin değeri 292 milyar liraya ulaştı."
"Hiçbir uzmanlık bilgisi olmayan, vicdan sahibi herkes Yalova'da kurulu orta sınıf bir tersanenin 6 ayda yüzde bin 289 değerlenmesinin normal olmadığını bilir" diyen Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tersane uçak gemisi, yıldız gemisi üretmiyorsa bu mümkün değil. Peki vatandaşın gördüğünü SPK neden gör(e)miyor? Bunu anlamak için şirketin arkasındaki siyasilere, fon vurgunundan servet yapmaya koşan arsız politikacılara bakmak gerekir. İpin ucunu çekiyoruz, takılanlar asrın soygununun gerçek fotoğrafını ortaya koyacak."
Diğer yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü fon soruşturması sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili kurumlara talimat verdiği de öne sürüldü. Para piyasası fonu yatırımcıları ile fonlarda 1 milyon TL’ye kadar yatırımı bulunanların paralarının kısa sürede ödenmesinin değerlendirildiği, salı günü yeni bir toplantı yapılmasının planlandığı iddia edildi.
***
NE OLMUŞTU?
Fatma Betül Sayan Kaya hakkında ÖZATA Denizcilik hisse işlemlerine yönelik iddialar ortaya atılmıştı. Kaya ailesinin 5 ay içinde 2 milyar TL’den fazla para kazandığı öne sürülmüştü. YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre "255 liradan ÖZATA hisseden 250 bin adet satın alıyor. Eylül ayına geldiğinde ise bu hisseleri 4 bin 482 liradan satmış. Ne kadar yatırmış? 63 milyon 359 bin lira yatırmış. 4 ay içinde 1 milyar 344 milyon lira çekmiş" demişti.
***
FATMA SAYAN KAYA TEK DEĞİL
Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan'a ait ‘Nanoksia' adlı şirketin, bakanlığa piyasanın üzerinde fiyata dezenfektan sattığı ortaya çıkmıştı.
Suç örgütü elebaşısı Sedat Peker, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, kendisine bir sorun nedeniyle başvuran Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’i, eski AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiğini iddia etmişti. Taşkesenlioğlu’nun da Mine Tozlu’yu Way Out adlı bir finansal danışmanlık şirketine yönlendirdiğini söyleyen Peker, burada Mine Tozlu'dan 12 milyon lira danışmanlık adı altında “rüşvet” istendiğini öne sürdü ve belge paylaşmıştı.
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ailesi hakkında, "yurt dışındaki şirketlere kayıt dışı para aktarıldığı" iddialarına ilişkin Fobaşlatılan soruşturma ise devam ediyor.
***
İSMİ SKANDALLARLA ANILDI
Fatma Betül Sayan Kaya, daha önce de çeşitli olay ve iddialarla gündeme geldi. İBB’nin 2019 yılı sonrasında AKP dönemine ilişkin yürüttüğü iç denetim ve inceleme raporlarında Kaya’nın adı geçti. İBB iştirak şirketi İSFALT üzerinden lisansüstü eğitimi için burs sağlandığı ve burs karşılığı yerine getirilmesi gereken mecburi hizmet şartının yerine getirilmediği iddia edildi. Kaya’nın bakanlığı ve milletvekilliği döneminde, yakın aile bireylerinin kamu kurumlarında üst düzey görevlerde yer alması muhalefet tarafından sıkça eleştirildi. Kardeşi Ömer Fatih Sayan’ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı ve ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı görevine getirilmesi, diğer kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak’ın Kuveyt Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı bünyesinde üst düzey görevler üstlenmesi, bir diğer kardeşi Nazmiye Sümeyye Sayan’ın İBB Meclis Üyeliği yapması, aile boyu kamu atamaları tartışmalarını beraberinde getirdi.
***
ÖZEL JETLE HAC TURU İDDİASI
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, fon krizinin merkezindeki Sayan Kaya'yla ilgili dikkat çeken bir iddiada bulundu. Şık, Kaya'nın fon soruşturması kapsamında tutuklanan Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız'ın özel jetiyle 2025 yılında hacca gittiğini öne sürdü. Şık ayrıca “Sayan ailesinin sadece yatırım amacıyla toplamda 163 milyon TL kullanacak kadar büyük bir serveti nereden ve nasıl bulduğu esas sorudur” sorusunu yöneltti. “Sayan’lar fon soygunu soruşturmasına dahil edilecek mi? HTS ve mesajlaşma kayıtları incelenecek mi? Banka hesapları araştırılacak ve dondurulacak mı? Borsada içeriden gelen bilgiyle suçtan elde edilmiş bu gelire el konulacak mı? Sayan’ların borsada başka yatırımları var mı?” diye de ekledi.
***
50’DEN FAZLA TUTUKLAMA
Tera ve Pusula Portföy Yönetim Şirketlerini merkezine alan soruşturmada aralarında şirket yöneticilerinin de yer aldığı 50’den fazla kişi tutuklandı. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel dün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Fon soruşturmasında öğle saatlerine doğru ise Tera Portföy CEO'su Emir Münir Sarpyener'in gözaltına alındığı bilgisi geldi. Erdin Özel ve Münir Sarpyener hakkında daha önce yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıştı.
***
DENETİM DE SAHTE ÇIKTI!
Gazeteci Bahadır Özgür ise “AKP'li Fatma Betül Sayan Kaya'nın servet indirdiği Özata Denizcilik'i denetleyen Finansal Eksen'in, SPK tarafından yetkisinin alındığını belirtti. Özgür, “4 Mart 2026'daki kararda denetimin mevzuata uygun yapılmadığı tespit edildi. Finansal Eksen'in ortakları da 2 yıl meslekten men cezası yedi. Göz göre göre yürüyen vurgunu herkes seyretmiş!” diye yazdı. Şirketten yapılan açıklamada ise “Söz konusu karardan hareketle Özata Denizcilik’e yapılan denetimi “sahte” olarak nitelendirmek gerçeği yansıtmamaktadır” denildi. (Birgün)