ÇEVRECİ ÇOCUKLAR

Ulvi Taşkın yazdı...


Çevre eğitimi, erken yaşlardan itibaren çocukların eğitiminin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Bir veya iki nesil önce okul çocukları için çevreyi koruma hakkında konuşmak kulağa soyut gelirken, bugünün gençleri bu tür derslere daha yatkın. Bu da onların mevcut bilgi ihtiyaçlarını karşılayan bir müfredat gerektirir.
Hâlâ hiçbir şeyin bize bağlı olmadığı ve 'doğaya karşı savaşamayacağımız' şeklindeki bir tavır var. Yanlış! Ve çok şükür, giderek daha fazla insan 'uyanmaya' başlıyor ve değişimin aslında bizim elimizde olduğunu görüyor.
Gezegenin geleceği çocuklarımızın ellerinde - söylemekten hoşlandığımız şey bu. Onlara çevre konusunda vereceğimiz eğitimin, bundan birkaç yıl sonra yaşayacağımız dünyayı belirleyeceğini biliyoruz. Bununla birlikte, teoriyi pratiğe dönüştürme zamanı geldiğinde, düzenli olarak mazeretler gelir ve bunların büyük bir kısmı çevre eğitimini aşmak için sadece bir bahanedir.
Küçük bir çocuğun eline tünemiş uğur böceğini görünce gözlerinin nasıl parladığını, kar yağışının ne kadar keyif verdiğini, su birikintilerinde kirlenmeyi ne kadar sevdiklerini herkes gördü... Bu çevreyi daha çok öğrenme ve keşfetme arzusu. Okul çağında azalmaz aksine artar .
Bu alevi canlı tutmak, geliştirmek ve doğru yöne yönlendirmek - doğayı korumak - bizim rolümüz.
ÇOCUKLARA ÇEVREYE dikkat etmeyi öğretmek, büyümelerinin önemli bir parçasıdır. Onlara saygı, empati, sabır, sorumluluk gibi beceriler kazandırır ve eylemlerinin sonuçlarını onlara gösterir. Ayrıca onlara sürdürülebilirlik ve dünyayı gelecek nesillere nasıl bırakmak istediğimiz hakkında değerli dersler veriyor. Çocuklara nasıl düzgün bir şekilde geri dönüşüm yapacaklarını göstermek, daha temiz ve daha parlak bir gelecek için bayrağı onlara devretmek gibidir.
Geri dönüşüm kutularına plastik, şişe ve kâğıt atmak, geri dönüştürülebilir maddeleri ayırmaktan daha fazlasıdır. Gençlere israftan nasıl kaçınabileceklerini göstererek tasarruf etmeyi öğretir. Kutuları ve şişeleri geri dönüştürerek, evde geri dönüşümün para toplama faydalarını öğrenirler ve geri dönüştürüle bilirlerini almanın gruplara fon sağlamaya yardımcı olduğunu keşfederler. Bu nedenle, paranın değerini öğrenmek ömür boyu sürecek bir beceridir ve en iyi gençken öğrenilir.
Çocuklar geri dönüşüm yoluyla enerji ve kaynak tasarrufu konusunu öğreniyor. Çöpünüzü sıraladığınızda, neyi ve ne kadar yeniden kullanabileceğinizi görebilirsiniz. Yeni nesneler, takılar, boya kapları ve daha fazlasının icat edilmesinde geri dönüşüm uygulanabilir. Böylece çocuklar, gazeteleri geri dönüştürdüklerinde kâğıdın tekrar gazeteye, şişelerin de başka şişelere dönüşeceğini anlarlar. Gençler, kullandıkları şeylerin başka yararlı şeyler haline gelebileceğini bildiklerinde, bu onları geri dönüşüm isteği için daha iyi bir teşvik edebilir. Kim doğanın döngüsünün bir parçası olmak istemez ki?
Gençleri dünyaya çöp atmanın tehlikeleri konusunda eğitmek, ekosistem ve dünyanın ne kadar değerli olduğu hakkında bir anlayış geliştirmenin mükemmel bir yoludur. Onlarla deniz ve toprak kirliliğinin tehlikeleri hakkında konuşmak onlara geri dönüşümün önemini gösterecek. Sadece plastik su şişeleri üretmek için her yıl yaklaşık 1,6 milyon varil petrol kullanıyoruz! Ve plastiğin bir çöplükte ayrışması en az 400 yıl sürüyor. Çocuklar evde geri dönüştürmeyi öğrendikten sonra, bunu duyurabilir ve insanların okulda, spor kulüplerinde ve arkadaşlarıyla geri dönüştürülebilir malzemeleri ayırmasını sağlayabilirler.
Sonunda, örnekle öğrenmek yaratıcılığı geliştirmek için harika bir YOL Ebeveynler ve öğretmenler çocuklara iyi alışkanlıklar gösterdiğinde onları anlar ve kopyalar. Gençlere çevreye özen göstermenin ve geri dönüşümün önemini kendileri yaparak göstermek, sürdürülebilir bir geleceğin ve dünyamıza karşı sağlıklı bir tutuma sahip çocuklar yetiştirmenin anahtarıdır. Çocukların geri dönüşüm yoluyla öğrendikleri beceriler, içinde yaşanacak daha sürdürülebilir bir dünya yaratacaktır.